Słodkie pierogi „Achma” są miękkie, puszyste, zwiewne! Ich aromat i smak przekonają Cię natychmiast! Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.
- 7-8 szklanek mąki zwykłej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki stołowe cukru (lub do smaku)
- 12 g drożdży suszonych
- 100 ml oleju słonecznikowego (bezwonnego) + do formowania bułeczek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- zmielone nasiona sezamu/ziarna krokosza barwierskiego – do dekoracji
- Pojemność użytego słoika wynosi 200 ml.
Jeśli chcesz, możesz przygotować bułeczki, używając tylko wody lub tylko mleka.
[jak_będziemy_przestrzegać].
Do głębokiej miski wlej ciepłą wodę i ciepłe mleko. Dodaj suche drożdże, cukier i sól. Wymieszać.
2. Dodaj 1 jajko, 1 białko (2 żółtka są potrzebne do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) i olej słonecznikowy. Wymieszać.
3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie zagnieć je rękami. Powinna być jednorodna, bardzo miękka i lepka. Nie przysypuj mąką, ponieważ bułeczki staną się sztywne.
4. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut.
5. Posmaruj dłonie olejem (możesz zastąpić roztopionym, ostudzonym masłem) i ugniataj lekko ciasto, aby znów stało się gładkie.
6. Weź mały kawałek ciasta (mniej więcej wielkości kurzego jajka) i rozwałkuj go rękami na cienki, prostokątny placek, a następnie posmaruj powierzchnię olejem. Następnie zwiń je w rulon.
7. To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta i uformuj drugi wałek.
8. Złóż oba rulony razem i połącz ich końce. W ten sposób powstaje kok w kształcie pierścienia.
9. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozwól im odpocząć przez jakiś czas. Zrobiliśmy 12 bułeczek i zostało nam jeszcze trochę ciasta, które można było uformować w pączki.
10. Posmaruj bułeczki roztrzepanym żółtkiem. Jeśli chcesz, możesz posypać je ziarnami sezamu (my zrobiliśmy 6 bułeczek z ziarnami sezamu, a pozostałe posypaliśmy cukrem pudrem po upieczeniu, choć bułeczek „Achma” nie podaje się z cukrem pudrem).
11. Piec bułeczki przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą dobrze wypieczone.
12. Pozwól im ostygnąć, a następnie podawaj z apetytem! Dzięki wielokrotnemu wałkowaniu i smarowaniu olejem bułeczki mają warstwową i zwiewną konsystencję!