Karmelizowana cebula doskonale nadaje się do przyprawiania i dekorowania zup, mięs i tostów. Zainspiruj się naszym przepisem!

Karmelizowana cebula
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
- 1 KL słonej wody
1) Oczyść cebulę i pokrój ją w cienkie półksiężyce.
2. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej na średnim ogniu i dodać cebulę. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.
3. Doprawić solą i wymieszać. Cebula jeszcze bardziej zmięknie i zacznie się ładnie brązowić.
4. Aby zeskrobać przypalone kawałki z dna patelni i wmieszać je z powrotem do cebuli, dodaj kilka łyżek wody. Na koniec cebula powinna utworzyć coś w rodzaju karmelowego puree.
5. Proces ten może trwać od 30 do 45 minut, w zależności od wybranej patelni, ale efekt jest tego wart!
Nasza rada: Na minutę przed końcem dodaj na patelnię około 2 łyżek czerwonego wina. Dzięki temu uzyskasz jeszcze bardziej aromatyczny relish cebulowy.