Po raz kolejny nadszedł weekend – to zwykle jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina spotyka się w domu przy jednym stole. Ciesz się czasem spędzonym razem i zafunduj sobie pyszny lunch. Niewiele osób lubi jednak spędzać godziny w kuchni, przygotowując obiad. Spróbuj tym razem dodać ziemniaki do mięsa i upiecz wszystko w jednym naczyniu do zapiekania. Na pewno zachwyci Cię ta panierowana karkówka na blasze do pieczenia.
Co będzie nam potrzebne:
- 2 cebule
- grzyby
- 700 g ziemniaków
- sól, pieprz
- tłuszcz
- 700 g mięsa
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżki musztardy
- 200 g sera
Jak postępować:
1) Cebulę drobno posiekać, podobnie jak umyte grzyby.
2) Na patelni podsmażyć cebulę na oleju, dodać grzyby i smażyć wszystko przez kilka minut.
3) Pokrojone mięso można lekko rozklepać i doprawić solą i pieprzem.
4) Oczyść ziemniaki i pokrój je w talarki.
5) Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ułożyć na przemian warstwy ziemniaków i mięsa.
6) Posmarować mieszaniną śmietany i musztardy.
6) Na wierzchu ułożyć warstwę cebuli i grzybów.
7) Przykryć folią i piec w temperaturze 180°C przez 50 minut. Na koniec zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut.
Życzymy dobrego smaku!
Czy wypróbowałeś już ten wspaniały przepis? Podziel się z nami wynikami. Zrób zdjęcie swojego dzieła i wyślij je na nasz adres e-mail [email protected]. Dziękuję
INSTRUKCJE WIDEO DOTYCZĄCE PANIEROWANEJ KARKÓWKI NA BLASZE DO PIECZENIA:
Podziel się tym przepisem na panierowaną karkówkę ze znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba.