W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy przepis na przygotowanie pysznych ciasteczek. Podpłomyki są bardziej miękkie niż klasyczne ciasto linzerowe. Modyfikacja polega na tym, że oprócz mąki do ciasta dodaje się solamyl, proszek budyniowy i kwaśną śmietanę. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Spodoba się Tobie i całej Twojej rodzinie. Wypróbuj ten przepis, a na pewno nie pożałujesz. Zobaczmy, jak to zrobić.
Co będzie nam potrzebne:
- 20 dkg solamylu
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 20 dkg mąki
- 20 dkg tłuszczu (HERA)
- 15 dkg cukru pudru
- 1 opakowanie 1 g cukru pudru 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- starta skórka z cytryny
- marmolada do przyklejenia
Jak postępować:
1) Najpierw wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie dodać żółtko, masło i śmietanę. Wyrób jednolite ciasto, które zawiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 24 godziny.
2) Następnie ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni roboczej i wyciąć kształty, które następnie upiec w temperaturze 180 stopni. ( Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Ważne jest, aby podłoże było lekkie )
3) Następnie upieczone kawałki skleić dżemem i posmarować. Można użyć orzechów, kokosu, czekolady lub po prostu cukru pudru.
WSKAZÓWKA: Aby orzechy lepiej przylegały do ciasta, posmaruj je sokiem z kompotu i obtocz.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.