Obfita zupa krem, która wprost zaprasza do opiekanej bagietki natartej czosnkiem. Przygotowanie zupy zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ona pyszny, pełnowartościowy obiad.

- 300 sztuk mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina lub indyk)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 duży por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 szt. ziemniaków
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
Re:
- 100 g sera twardego
- 2 szt. bagietki
- 3 ząbki czosnku
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso mielone, sól i pieprz. Smażyć, aż mięso puści trochę soków i zmięknie (7-8 minut), a następnie odstawić na bok.
2. W większym garnku rozpuść masło na oleju, dodaj posiekaną cebulę, dobrze umyte i pokrojone pory. Smażyć, aż cebula będzie miękka, a następnie wyjąć 2-3 łyżki duszonych porów.
3. Dodaj zmiażdżony czosnek, smaż przez minutę i zalej bulionem.
Gdy zupa zacznie wrzeć, dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotuj do miękkości.
5. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem zanurzeniowym do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody i ponownie wstaw do ognia.
6. Dodać zrumienione mięso mielone i pory, doprawić solą, pieprzem i w razie potrzeby szczyptą gałki muszkatołowej.
7. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 5-10 minut.
8. Gorącą zupę podawaj z tartym serem i suchymi kromkami bagietki, które wcześniej natrzyj ząbkiem czosnku.