Strona główna PRZEPISY Kruche ciasto z truskawkami – nikt się mu nie oprze

Kruche ciasto z truskawkami – nikt się mu nie oprze

Kruche ciasto truskawkowe, które pokochasz za chrupiące ciasto wypełnione słodkimi truskawkami. Ten przepis przydaje się zawsze, gdy zbliżają się goście, a Ty nie masz gotowego deseru.

Křupavý dort s jahodami, nikdo mu neodolá
Źródło: iStockphoto

 

Na ciasto:

  • 250 g masła
  • 400 g mąki zwykłej
  • 1 KL soli
  • 3 łyżki cukru pudru, woda z lodem

Farsz:

  • 1 dl wody
  • 500 g truskawek
  • 350 g dżemu truskawkowego
  • 2 KL ekstrakt waniliowy
  • 1 KL maizena

Do nacierania:

  • 1 jajko
  • 2 KL cukier granulowany

 

Zimne masło pokroić w kostkę i umieścić w zamrażarce na 5 minut.

2. Przygotuj wodę z lodem w schłodzonej misce. Najlepiej zalać kostki lodu zimną wodą.

3. Przesiać mąkę, dodać sól, cukier i kostki zimnego masła. Rękoma wyrabiaj gładkie ciasto, dodając po łyżce stołowej lodowatej wody, za każdym razem ugniatając rękoma, aż ciasto się połączy.

4. Podziel ciasto na dwie części, 2/3 i 1/3, zawiń każdą część osobno w folię i włóż do zamrażarki na 15 minut.

5. Umieścić w zamrażarce i pozostawić do wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj większą część ciasta na okrąg o długości około 30 cm i przenieś go do formy do pieczenia (26 cm).

7. Przygotuj nadzienie: rozpuść dżem truskawkowy w wodzie w rondelku na małym ogniu, dodaj ekstrakt z wanilii, a na koniec, po wyłączeniu ognia, wymieszaj z przepołowionymi truskawkami. Dodaj łyżeczkę maizeny i dobrze wymieszaj. Wlać nadzienie do ciasta.

8. Mniejszą część ciasta rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego kwiaty lub inne kształty za pomocą wykrawacza do ciast. Ułóż je na powierzchni ciasta, posmaruj jajkiem, posyp cukrem i piecz przez około 40 minut.