Kruche ciasto truskawkowe, które pokochasz za chrupiące ciasto wypełnione słodkimi truskawkami. Ten przepis przydaje się zawsze, gdy zbliżają się goście, a Ty nie masz gotowego deseru.
Na ciasto:
- 250 g masła
- 400 g mąki zwykłej
- 1 KL soli
- 3 łyżki cukru pudru, woda z lodem
Farsz:
- 1 dl wody
- 500 g truskawek
- 350 g dżemu truskawkowego
- 2 KL ekstrakt waniliowy
- 1 KL maizena
Do nacierania:
- 1 jajko
- 2 KL cukier granulowany
Zimne masło pokroić w kostkę i umieścić w zamrażarce na 5 minut.
2. Przygotuj wodę z lodem w schłodzonej misce. Najlepiej zalać kostki lodu zimną wodą.
3. Przesiać mąkę, dodać sól, cukier i kostki zimnego masła. Rękoma wyrabiaj gładkie ciasto, dodając po łyżce stołowej lodowatej wody, za każdym razem ugniatając rękoma, aż ciasto się połączy.
4. Podziel ciasto na dwie części, 2/3 i 1/3, zawiń każdą część osobno w folię i włóż do zamrażarki na 15 minut.
5. Umieścić w zamrażarce i pozostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj większą część ciasta na okrąg o długości około 30 cm i przenieś go do formy do pieczenia (26 cm).
7. Przygotuj nadzienie: rozpuść dżem truskawkowy w wodzie w rondelku na małym ogniu, dodaj ekstrakt z wanilii, a na koniec, po wyłączeniu ognia, wymieszaj z przepołowionymi truskawkami. Dodaj łyżeczkę maizeny i dobrze wymieszaj. Wlać nadzienie do ciasta.
8. Mniejszą część ciasta rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego kwiaty lub inne kształty za pomocą wykrawacza do ciast. Ułóż je na powierzchni ciasta, posmaruj jajkiem, posyp cukrem i piecz przez około 40 minut.