Strona główna PRZEPISY Indyjska zupa z soczewicy, pełna egzotycznych przypraw. Szybkie przygotowanie

Indyjska zupa z soczewicy, pełna egzotycznych przypraw. Szybkie przygotowanie

Zupy są bardzo popularne w wielu kuchniach. Zaskocz gości nowym przepisem z ulubionymi składnikami – indyjską zupą z soczewicy. Ta aromatyczna zupa pełna jest egzotycznych przypraw, które napełnią Cię i rozweselą.

 

Indyjska zupa z soczewicy

 

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa świeżego imbiru (startego)
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili w proszku
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 200 g soczewicy czerwonej lub żółtej
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 szt. pomidorów
  • sól – do smaku

 

1) Przygotować warzywa.

2. Rozgrzej olej w garnku, dodaj cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko razem smażyć, aż cebula zmięknie i powstanie pasta. Aby czosnek nie stał się gorzki, można dodać do mieszanki odrobinę wody.

3. Do pachnącej masy dodać ziemniaki, marchew i umytą soczewicę. Wymieszaj wszystko, smaż przez około minutę, a na koniec dodaj bulion.

4. Zupę gotować, mieszając od czasu do czasu, przez około 30 minut.

5. Około 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory, spróbować zupy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.