Zupy są bardzo popularne w wielu kuchniach. Zaskocz gości nowym przepisem z ulubionymi składnikami – indyjską zupą z soczewicy. Ta aromatyczna zupa pełna jest egzotycznych przypraw, które napełnią Cię i rozweselą.
Indyjska zupa z soczewicy
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa świeżego imbiru (startego)
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego chili w proszku
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 marchewki
- 200 g soczewicy czerwonej lub żółtej
- 1 litr wywaru warzywnego
- 2 szt. pomidorów
- sól – do smaku
1) Przygotować warzywa.
2. Rozgrzej olej w garnku, dodaj cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko razem smażyć, aż cebula zmięknie i powstanie pasta. Aby czosnek nie stał się gorzki, można dodać do mieszanki odrobinę wody.
3. Do pachnącej masy dodać ziemniaki, marchew i umytą soczewicę. Wymieszaj wszystko, smaż przez około minutę, a na koniec dodaj bulion.
4. Zupę gotować, mieszając od czasu do czasu, przez około 30 minut.
5. Około 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory, spróbować zupy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.