Strona główna PRZEPISY Ciasto pasterskie z porami i serem – Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze...

Ciasto pasterskie z porami i serem – Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej, koniecznie spróbuj tego dania

Ten placek pasterski z porami i serem zadziwi Cię – wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej, koniecznie go spróbuj. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.

Pastýřský koláč s pórkem a sýrem. Skvěle vypadá a ješte lépe chutná, určite vyzkoušejte
Źródło: iStockphoto

 

  • 250 g sera topionego
  • 2 kawałki pora
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wywaru warzywnego (bulionu)
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml bitej śmietany

Tłuczone ziemniaki:

  • 6 szt. ziemniaków
  • 200 ml bitej śmietany (lub pełnego mleka)
  • 50 g masła
  • 100 g tartego sera (cheddar, eidam, emmental…)
  • sól czarny pieprz, świeżo zmielona gałka muszkatołowa

 

  1. Oczyszczone ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i utrzeć ze śmietaną, masłem i solą na rzadsze puree. Na koniec lekko wmieszać ser i odstawić.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  3. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, czosnek, pokrojonego pora, sól i pieprz, a następnie krótko podsmażyć. Dodać szpinak i ponownie podsmażyć. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj śmietanę, serek topiony, gałkę muszkatołową i gotuj przez maksymalnie 2-3 minuty. Wyjąć masę i ułożyć ją na dnie naczynia do pieczenia.
  4. Przykryj całą powierzchnię tłuczonymi ziemniakami i piecz przez około 25 minut.