Ten placek pasterski z porami i serem zadziwi Cię – wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej, koniecznie go spróbuj. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.
- 250 g sera topionego
- 2 kawałki pora
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wywaru warzywnego (bulionu)
- 2 łyżki masła
- 200 ml bitej śmietany
Tłuczone ziemniaki:
- 6 szt. ziemniaków
- 200 ml bitej śmietany (lub pełnego mleka)
- 50 g masła
- 100 g tartego sera (cheddar, eidam, emmental…)
- sól czarny pieprz, świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- Oczyszczone ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i utrzeć ze śmietaną, masłem i solą na rzadsze puree. Na koniec lekko wmieszać ser i odstawić.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, czosnek, pokrojonego pora, sól i pieprz, a następnie krótko podsmażyć. Dodać szpinak i ponownie podsmażyć. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj śmietanę, serek topiony, gałkę muszkatołową i gotuj przez maksymalnie 2-3 minuty. Wyjąć masę i ułożyć ją na dnie naczynia do pieczenia.
- Przykryj całą powierzchnię tłuczonymi ziemniakami i piecz przez około 25 minut.