Jeśli szukasz inspiracji do weekendowej kawy i uwielbiasz jabłkowe desery, to ten przepis jest dla Ciebie! Dziś zajmiemy się przede wszystkim przygotowaniem puszystej szarlotki z sernikiem. Ten jabłkowy deser zachwyci Cię przede wszystkim szybkim i absolutnie prostym przygotowaniem. Można je przygotować w kilkadziesiąt minut i prawie każdy może je zrobić. Połączenie jabłek i twarogu jest bardzo uzależniające i na pewno nie zrobisz tego ciasta po raz ostatni. Zdziwisz się, jak szybko pokryje się kurzem w Twoim domu.
Czy już się ślinisz? Cieszmy się razem tą puszystą szarlotką z sernikiem!
Pyszny przepis na szarlotkę z sernikiem:
Co będzie nam potrzebne:
- 2 jajka
- 150 g cukru kryształu
- 250 g twarogu
- średniej wielkości starte jabłko
- 100 ml oleju
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 200 g mąki zwykłej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g kwaśnej śmietany
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania twarogu z cukrem, jajkiem i budyniem w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać.
2) Następnie zetrzeć jabłko na tarce i dodać je do powstałej masy. Stopniowo dodawaj olej, mąkę i sodę. Na koniec dodać kwaśną śmietanę. Ponownie dokładnie wymieszać.
3) Przygotować blachę do pieczenia (32 X 22 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Rozłóż na nim równomiernie masę.
4) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Na koniec można udekorować ciasto cukrem pudrem.