Pyszne ciasto orzechowe – z filiżanką wspaniałej kawy, a poczujesz się jak na chmurce. Niezwykłe, aromatyczne i pyszne! Jeśli lubisz orzechy, przygotuj je teraz!
Na ciasto:
- szklanka cukru
- 3 żółtka
- 200 g masła 82,5 %.
- 8 g cukru waniliowego
- 1 łyżka stołowa octu 9%
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2,5-3 szklanki zwykłej mąki (w zależności od wielkości jajek)
Nadzienie:
- 3 białka jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g orzechów
- 8 g cukru waniliowego
Na lukrowanie:
- 2 łyżki stołowe kakao w proszku
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 100 g masła 82,5%
- Jeśli chcesz, możesz dodać do lukru wanilię, cynamon lub inne przyprawy, które lubisz.
Do dekoracji:
- Kilka połówek orzechów włoskich
- Pojemność użytego słoika wynosi 250 ml.
Przygotuj ciasto: wymieszaj żółtka z cukrem za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
2. Dodaj 200 g miękkiego masła i kontynuuj mieszanie za pomocą szpatułki/drewnianej łyżki, aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Dodaj cukier waniliowy i sodę oczyszczoną z octem. Wymieszać.
4. Na blacie roboczym rozsyp 2,5 szklanki przesianej mąki. Dodaj mieszaninę masła i żółtek do środka i ugniataj rękami, aby uzyskać stosunkowo miękkie (nie za miękkie, nie za sztywne), elastyczne, nieklejące się ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej przesianej mąki.
5. Podzielić ciasto na 3 równe części. Uformuj je w kulki.
6. Przygotuj nadzienie: posiekaj orzechy włoskie w blenderze.
7. Białka, cukier tostowy i waniliowy ubić mikserem, aż potroją swoją objętość (nie trzeba ich ubijać do uzyskania sztywnej piany).
8. Wymieszać z ubitymi białkami i posiekanymi orzechami.
Zmontować ciasto: Pierwszą kulę ciasta lekko rozwałkować za pomocą wałka. Przełożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm. Palcami rozprowadź równomiernie i utwórz obręcz o wysokości ok. 1 cm.
10. Połowę nadzienia rozłożyć równomiernie na przygotowanym cieście.
11. Rozwałkuj drugą kulę ciasta i połóż ją na pierwszej warstwie nadzienia. Jeśli w niektórych miejscach ciasto pęknie, po prostu wypełnij luki kawałkami ciasta, które również oderwałeś od ciasta (integralność ciasta nie ma znaczenia).
Pozostałą część nadzienia równomiernie rozprowadzić na drugiej warstwie.
Rozwałkuj trzecią kulę ciasta. Ułóż powstały w ten sposób blat na powierzchni ciasta i postępuj jak w punkcie 11 (jeśli się rozpadnie, uzupełnij luki kawałkami blatu). Dobrze dociśnij krawędzie.
14) Piec ciasto przez 40-45 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
Wyjąć ciasto z piekarnika i za pomocą cienkiego noża lub noża do palet oddzielić je od boków formy. Przykryj formę talerzem i odwróć na niego ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
16) Przygotować polewę: Wymieszaj w rondelku kakao w proszku i cukier.
Dodać mleko i dobrze wymieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Postaw rondel na małym ogniu i gotuj mieszankę przez 20 minut, często mieszając, aż zacznie gęstnieć, a cukier całkowicie się rozpuści.
Do gorącej glazury dodać masło. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
20. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, aby zgęstniał. Następnie rozprowadzić ją ostrożnie po powierzchni ciasta. Na koniec posmaruj pędzelkiem krawędzie.
Jeśli lukier zbytnio zgęstniał podczas chłodzenia, podgrzej go w kuchence mikrofalowej lub gotuj na parze przez 1 minutę.
Gdy lukier całkowicie zastygnie, udekoruj powierzchnię tortu połówkami orzechów włoskich. Jeśli nie lubisz całych orzechów włoskich, posiekaj je nożem i posyp po obwodzie ciasta.
Umieść ciasto pekanowe w lodówce na 12 godzin.
Porcjuj i podawaj z wielką ochotą!