Jeśli jesteś miłośnikiem deserów z ciasta francuskiego i masz już dość słodkich słodyczy po świętach, to może mamy dla Ciebie rozwiązanie! Dziś wspólnie przygotujemy pyszne mięso mielone w cieście francuskim. To jest smakowity przysmak! Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas! Jest to możliwe głównie dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo. Dzięki swojej konsystencji te pikantne mięsne róże są doskonałym przysmakiem podczas uroczystości i przyjęć!
Czy przemówiliśmy do Ciebie tą słoną dobrocią? Załóż więc czapkę szefa kuchni, weź kuchenkę i razem przygotujmy te pyszne „mięsne róże” z ciasta francuskiego i mięsa mielonego!
Doskonały przepis na mięso mielone w cieście:
Co będzie nam potrzebne:
- 600 g ciasta francuskiego
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 20 ml wody
- 100 g mozzarelli
- 1 jajko (do posmarowania)
Jak postępować:
1) Zacznij od podzielenia ciasta francuskiego na 6 równych części.
2) W kolejnym kroku wymieszać mielone mięso, sól, pieprz, cebulę i wodę. Dokładnie wymieszać i wyrobić na mniejsze klopsiki/placki.
3) Klopsiki ułożyć na pojedynczych arkuszach ciasta francuskiego. Na wierzch dodać ser mozzarella.
4) Teraz wystarczy złożyć rogi w ten sposób i dokładnie je wygładzić, aby mięso nie wypadło.
5) Nasze bochenki ułożyć na blasze, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Następnie posmaruj je rozmąconym jajkiem.
6) Używając nożyczek lub noża, natnij wierzch bułeczek w taki sposób, aby powstała róża.
7) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.