Strona główna PRZEPISY Bułka kokosowa z rumem – pyszna, delikatna i bardzo smaczna

Bułka kokosowa z rumem – pyszna, delikatna i bardzo smaczna

Egzotyczny przysmak gotowy w ciągu godziny. Pyszne, delikatne i bardzo smaczne. Nie zwlekaj i zacznij piec już teraz! Z pewnością bardzo Ci się to spodoba. Miłośnicy kokosa – coś dla Ciebie! Dla Was wszystkich!

Kokosová rolka s rumem!
Źródło: iStockphoto

 

Na bułkę:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki gruboziarnistej
  • 6 łyżek cukru semolina
  • 1 KL proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Na krem:

  • 200 g masła
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki białego rumu
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g rozdrobnionego orzecha kokosowego

Do dekoracji:

  • 1 garść wiórków kokosowych

 

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

2. Białka z solą i cukrem ubić na sztywno, aż będą miały kremową konsystencję. Dodawać po jednym żółtku, a na końcu przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

3. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut.

4. Po upieczeniu wyjmij ciasto na ręcznik do herbaty posypany cukrem pudrem, usuń papier i zwiń ciasto w rulon. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ubij zmiękczone masło z mascarpone, likierem, roztopioną czekoladą, rumem, kokosem i cukrem.

6. Schłodzone ciasto rozwałkować, posmarować wnętrze 2/3 kremu i ponownie rozwałkować. Posmaruj powierzchnię pozostałym kremem, posyp wiórkami kokosowymi i pozostaw do zastygnięcia.