Brakuje Ci inspiracji, co ugotować na obiad lub kolację. Spróbuj zapiekanych sznycli pod serowo-ziemniaczanym kocem – to danie jest naprawdę łatwe i szybkie. W kilka minut przygotujesz posiłek dla całej rodziny. To danie jest również pyszne następnego dnia. Cieszcie się czasem spędzonym razem i pozwólcie sobie na coś słodkiego.
Co będzie nam potrzebne do upieczenia kotletów:
- 3 kotlety wieprzowe (lub z kurczaka)
- 1 cebula
- pomidory
- 1 duży ugotowany ziemniak lub 2 mniejsze
- 4 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 100 g sera twardego
Jak postępować:
1) Najpierw rozbić steki tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem z obu stron. Cebulę i pomidory pokroić w grubsze plastry.
2) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej krążki cebuli. Na każdym z dwóch krążków cebuli ułożyć po jednym plastrze mięsa. Posmaruj każdą kromkę musztardą i ułóż na niej plasterki pomidora.
3) Następnie natrzeć pomidory wyciśniętym czosnkiem i solą.
4) Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie ułóż je na wierzchu każdej porcji mięsa.
5) Na koniec posmarować majonezem lub kwaśną śmietaną i upiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Piec pod przykryciem przez 40 minut.
6) Około 5 minut przed końcem posypać obficie tartym serem i wstawić do piekarnika, aby ser się roztopił.
Życzymy dobrego smaku!