Strona główna PRZEPISY Sznycle zapiekane pod serowo-ziemniaczanym kocem – bardzo smaczny przepis

Sznycle zapiekane pod serowo-ziemniaczanym kocem – bardzo smaczny przepis

Brakuje Ci inspiracji, co ugotować na obiad lub kolację. Spróbuj zapiekanych sznycli pod serowo-ziemniaczanym kocem – to danie jest naprawdę łatwe i szybkie. W kilka minut przygotujesz posiłek dla całej rodziny. To danie jest również pyszne następnego dnia. Cieszcie się czasem spędzonym razem i pozwólcie sobie na coś słodkiego.


Co będzie nam potrzebne do upieczenia kotletów:

  • 3 kotlety wieprzowe (lub z kurczaka)
  • 1 cebula
  • pomidory
  • 1 duży ugotowany ziemniak lub 2 mniejsze
  • 4 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera twardego

Jak postępować:

1) Najpierw rozbić steki tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem z obu stron. Cebulę i pomidory pokroić w grubsze plastry.

2) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej krążki cebuli. Na każdym z dwóch krążków cebuli ułożyć po jednym plastrze mięsa. Posmaruj każdą kromkę musztardą i ułóż na niej plasterki pomidora.

3) Następnie natrzeć pomidory wyciśniętym czosnkiem i solą.

 

4) Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie ułóż je na wierzchu każdej porcji mięsa.

5) Na koniec posmarować majonezem lub kwaśną śmietaną i upiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Piec pod przykryciem przez 40 minut.

6) Około 5 minut przed końcem posypać obficie tartym serem i wstawić do piekarnika, aby ser się roztopił.

Życzymy dobrego smaku!

INSTRUKCJE WIDEO DOTYCZĄCE SZNYCLI PIECZONYCH: