Szukasz inspiracji na smaczne i wytrawne dania? Jeśli tak, to trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie przygotujemy mini bagietki wypełnione serem i warzywami! Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu.
Czy już zaczynasz się ślinić? Przygotujmy razem te mini bagietki wypełnione serem i warzywami!
Wspaniały przepis na mini bagietki:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 200 ml letniego mleka
- łyżeczka cukru
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 2 białka jaj
- 70 ml oleju
- 80 g jogurtu białego
- 550 g mąki zwykłej
- 60 g zmiękczonego masła
napełnianie:
- 500 g sera krowiego
- pół łyżeczki soli
- pół pęczka natki pietruszki
- jajko (do posmarowania)
- nasiona sezamu (do posypania)
Jak postępować:
1) Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 5 minut pod ręcznikiem.
2) Dodać sól, białka jaj i olej z jogurtem. Ponownie wymieszać.
3) Następnie dodać mąkę i po chwili wyrabiania dodać masło.
4) Wyrobić ładne ciasto i pozostawić na 45 minut pod ręcznikiem do wyrośnięcia.
5) Następnie podzielić ciasto na 10-13 równych kawałków. Rozwałkuj każdą z nich.
6) W międzyczasie wystarczy wymieszać ser z posiekaną pietruszką.
7) Rozsmarować nadzienie na cieście i zwinąć w mini bagietkę.
8) Bagietki wyłożyć na blasze do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
9) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.