kostki orzechów włoskich z doskonałym kremem śmietankowym. Już sama nazwa wskazuje, że przygotowanie tej orzechowej pyszności jest trudne. Wręcz przeciwnie – przygotowanie jest naprawdę proste i zajmie Ci tylko kilkadziesiąt minut, co również jest bardzo dużym plusem.
Czy już ci się ślinka kręci? Przygotujmy razem ten pyszny kremowy deser z luksusową orzechową bazą!
Pyszny przepis na kostki orzechowe:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 80 g cukru kryształu
- 100 g zmielonych orzechów
- 100 g pokruszonych herbatników
- 5 białek jaj
- 2 żółtka
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- 3 żółtka
- 2 paczki golden cob (oryginalna śmietanka w proszku o smaku waniliowym)
- 5 łyżek stołowych cukru kryształu
- 700 ml mleka
- 100 g masła
- 300 ml bitej śmietany
Jak postępować:
1) Zacznij od ubicia białek na sztywny śnieg z połową cukru (na ciasto). W osobnej misce ubij żółtka z resztą cukru. Dodać olej, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszaj i ostrożnie dodaj śnieg z białek.
2) Masę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Idealna wielkość blachy do pieczenia to 40×28. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. Po ostygnięciu przekroić wzdłuż na 2 połówki.
3) Kontynuuj pracę z kremem. Mleko postawić na małym ogniu i zagotować. Gdy tylko mleko zacznie wrzeć, odstawić je na bok. Stopniowo dodawać złotą kolbę, żółtka i cukier. Dokładnie wymieszać i postawić na małym ogniu. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.
4) Masło ubić i po łyżeczce wmieszać do ostudzonego kremu. Śmietanę ubić na sztywno.
5) Na pierwszym arkuszu ciasta ułożyć warstwę kremu budyniowego. Następnie nałożyć drugi arkusz ciasta. A na wierzchu bita śmietana. Możesz też wybrać drugą metodę, w której nie przekrawasz ciasta na dwie połowy, lecz zachowujesz jeden wyższy kawałek ciasta, na którym układasz warstwę kremu, a na wierzchu kremu bitą śmietanę. Możemy udekorować startą czekoladą lub resztkami orzechów. Na koniec włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.