Strona główna PRZEPISY Ciasto truskawkowe – deser do pysznej kawy

Ciasto truskawkowe – deser do pysznej kawy

Miękkie ciasto z truskawkami i bezami jest delikatne, lekkie, aromatyczne i pyszne. Prawdziwy deser dla całej rodziny! Deser pasujący do pysznej kawy. Pyszne, tak jak powinno być! Koniecznie zrób to!

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

 

Na ciasto:

  • 100 g masła
  • 3 średniej wielkości żółtka jaj
  • 50 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180-200 g mąki

Nadzienie:

  • 500 g owoców jagodowych (my użyliśmy truskawek)
  • 75 g cukru
  • 25 g skrobi kukurydzianej

Jeśli jagody są kwaśne, można dodać więcej cukru: w tym przypadku jagody puszczą więcej soku i trzeba będzie dodać nieco więcej skrobi.

Do przygotowania bezików:

  • 3 średnie białka jaj
  • 130 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Ciasto upiekliśmy na blasze o średnicy 21 cm i wysokości około 2 cm.

 

1) Przygotować nadzienie: Umyj truskawki i usuń szypułki. Pokrój je na małe kawałki.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Umieść truskawki w garnku lub patelni z grubym dnem. Wymieszaj je z połową cukru i pozostaw na 5 minut, aby puściły sok.

3. Wymieszać z pozostałym cukrem i skrobią kukurydzianą.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Umieść truskawki na małym ogniu i podgrzewaj, ciągle mieszając, do momentu pojawienia się pierwszych bąbelków.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Zdjąć z ognia. Dodaj cukier wymieszany ze skrobią i bardzo dobrze wymieszaj.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Postaw patelnię z powrotem na małym ogniu i gotuj owoce przez 1 minutę od zagotowania, ciągle mieszając.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Powstałą mieszaninę zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą, tak aby stykała się bezpośrednio z powierzchnią, i pozostawić do ostygnięcia. Można je również pozostawić do ostygnięcia bez folii, ale należy je często mieszać, aby powierzchnia nie wyschła.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

8. Przygotuj ciasto: W głębokiej misce umieść miękkie masło (o temperaturze pokojowej), cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

9. Dodaj żółtka. Wymieszać masę i ubić trzepaczką do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

10. Wmieszać 150 g przesianej mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką, aż ciasto będzie gładkie.

11. Przenieś ciasto na blat, na którym rozsypałeś pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto rękami, ale nie wywieraj na nie zbyt dużego nacisku (miękkie ciasto powinno się wyrabiać delikatnie). Powinna być jednorodna, gładka, miękka, matowa i nieklejąca. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, ale uważaj, aby nie przesadzić: zbyt mączne ciasto jest bardzo sztywne po upieczeniu.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu
Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

12. Wyłóż ciasto na papier do pieczenia i rozwałkuj je za pomocą wałka na okrąg o grubości około 4 mm i średnicy około 24 cm.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

Ostrożnie przenieś ciasto na blachę do pieczenia. Spłaszcz ją rękami, aby równomiernie przylegała do dna i boków. Wyrównaj brzegi przyszłego ciasta: najlepiej, jeśli będą one wystawać poza brzegi formy o około 1 cm, ponieważ miękkie ciasto będzie się zwisać podczas pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie zbyt niskie).

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

14) Często nakłuwaj ciasto widelcem.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

Następnie przykryj ciasto papierem do pieczenia, na którym je rozwinąłeś, i dodaj suszony groch, suszoną fasolę, ryż lub groszek ceramiczny (są one dostępne w handlu i przeznaczone specjalnie do pieczenia placków).

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

Ciasto piec przez 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia na brzegach, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180°C (program dolny, bez konwekcji, środkowa półka).

Zdejmij odważniki z talerza i pozostaw je do lekkiego ostygnięcia.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

Przygotować beziki: białka ze szczyptą soli ubić mikserem na średniej prędkości, aż się spienią. Następnie stopniowo dodawaj cukier tostowy wymieszany z cukrem waniliowym (po jednej łyżce stołowej) i kontynuuj miksowanie na wysokich obrotach, aż do uzyskania piki. Powinieneś otrzymać stabilne i błyszczące bezy bez kryształków cukru (powinny się całkowicie rozpuścić).

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

19.Zmontować ciasto.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

20. Bezę rozsmarować na wierzchu nadzienia i całkowicie ją przykryć. Za pomocą szpatułki zrób wgłębienia na powierzchni.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

Piec ciasto przez 15-20 minut, aż beziki lekko się zarumienią (uważać, aby ich nie przypalić), w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180°C.

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu

Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć, a następnie wyjmij je z patelni i połóż na talerzu.

Porcjuj i podawaj z apetytem!

Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu
Jahodový koláč!
Źródło: retete-usoare.eu