Strona główna PRZEPISY Tradycyjne angielskie śniadanie – tak jak lubimy!

Tradycyjne angielskie śniadanie – tak jak lubimy!

Poniższy przepis jest właściwie nie tyle przepisem, co inspiracją. Śniadanie angielskie można dostosować do własnych upodobań i wyobraźni, na przykład dodając pieczonego gronostaja, świeżą sałatę itp. Oczywiście prawdziwe śniadanie angielskie nie byłoby kompletne bez szklanki soku pomarańczowego i czarnej herbaty lub kawy z odrobiną mleka. Pokażemy Ci, jak my je lubimy!

Tradiční anglická snídaně
Źródło: iStockphoto

 


Śniadanie angielskie (według nas :))

 

  • 6 szt. mini kiełbasek wieprzowych
  • 6 plasterków bekonu
  • 4 jajka
  • 1 garść świeżych grzybów
  • 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 4 białe tosty
  • masło, olej, sól, pieprz

 

  • Umieść boczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika pod rozgrzany grill na około 10 minut.
  • Wyjmij parówki z opakowania i zrób na każdej z nich wgłębienie (jak w jeżu). Następnie smaż je z każdej strony na patelni na odrobinie oleju. Wyjąć kiełbaski i rozdzielić je między dwa duże talerze.
  • Na tej samej patelni przygotuj ogony wołowe.
  • Następnie usmaż na oleju połówki pieczarek i pomidorów, doprawiając je lekko solą i pieprzem. Gdy się lekko zrumienią, wyjmij je i rozdziel na talerze.
  • Na koniec podgrzej fasolkę w sosie pomidorowym na patelni, a kromki chleba opiecz w tosterze i posmaruj masłem.
  • Ułóż wszystko ładnie na talerzach i ciesz się pięknym weekendowym porankiem.

 

Podziel się tym inspirującym artykułem ze swoimi znajomymi! Polecamy również.