Poniższy przepis jest właściwie nie tyle przepisem, co inspiracją. Śniadanie angielskie można dostosować do własnych upodobań i wyobraźni, na przykład dodając pieczonego gronostaja, świeżą sałatę itp. Oczywiście prawdziwe śniadanie angielskie nie byłoby kompletne bez szklanki soku pomarańczowego i czarnej herbaty lub kawy z odrobiną mleka. Pokażemy Ci, jak my je lubimy!
Śniadanie angielskie (według nas :))
- 6 szt. mini kiełbasek wieprzowych
- 6 plasterków bekonu
- 4 jajka
- 1 garść świeżych grzybów
- 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 4 białe tosty
- masło, olej, sól, pieprz
- Umieść boczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika pod rozgrzany grill na około 10 minut.
- Wyjmij parówki z opakowania i zrób na każdej z nich wgłębienie (jak w jeżu). Następnie smaż je z każdej strony na patelni na odrobinie oleju. Wyjąć kiełbaski i rozdzielić je między dwa duże talerze.
- Na tej samej patelni przygotuj ogony wołowe.
- Następnie usmaż na oleju połówki pieczarek i pomidorów, doprawiając je lekko solą i pieprzem. Gdy się lekko zrumienią, wyjmij je i rozdziel na talerze.
- Na koniec podgrzej fasolkę w sosie pomidorowym na patelni, a kromki chleba opiecz w tosterze i posmaruj masłem.
- Ułóż wszystko ładnie na talerzach i ciesz się pięknym weekendowym porankiem.
Podziel się tym inspirującym artykułem ze swoimi znajomymi! Polecamy również.