Strona główna PRZEPISY Zupa z kurczaka z pierogami czosnkowymi, podlana śmietaną!

Zupa z kurczaka z pierogami czosnkowymi, podlana śmietaną!

Ta pyszna zupa z kurczaka z pierogami czosnkowymi i śmietaną z pewnością zasmakuje każdemu! Przygotowanie jest szybkie, zajmuje tylko 45 minut! Przejdźmy do przepisu:

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky a smetanou
Źródło: retete-usoare,eu

 

Zupa z kurczaka z pierogami czosnkowymi i śmietaną

 

Na 3 kwarty zupy:

  • 600-800 g skrzydełek z kurczaka
  • 2,5 litra wody
  • 340 g ziemniaków (2 średnie kawałki)
  • 120 g marchwi (1 średni kawałek)
  • 150 g cebuli (jeden średni kawałek)
  • 100 g słodkiej papryki (jedna sztuka)
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól, przyprawy (my użyliśmy liści laurowych) – do smaku
  • warzywa – do smaku
  • 2 łyżki oleju

Na pierogi:

  • jedno jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • jeden duży ząbek czosnku
  • 10 g posiekanych warzyw
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • około 110 g mąki

 

Umyj skrzydełka kurczaka i włóż je do garnka. Przykryj je wodą.

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Umieść garnek na dużym ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia. Usunąć pianę, która utworzy się na powierzchni zupy.

3. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Gotować skrzydełka kurczaka przez 20 minut.

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Pokrój w kostkę cebulę, marchew, ziemniaki i słodką paprykę.

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu

Rozgrzej patelnię i wlej na nią 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i marchewkę. Smażyć je, aż cebula stanie się półprzezroczysta.

6. Dodać słodką paprykę. Smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty.

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Dodaj kwaśną śmietanę na patelnię z podsmażonymi warzywami. Aby uniknąć grudek, należy najpierw rozrzedzić śmietanę chochlą ciepłej zupy, aby ją podgrzać. Gotuj wszystko przez kolejne 30 sekund.

8. Po 20 minutach dodaj do zupy ziemniaki. Gotuj je przez około 10 minut pod przykryciem.

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu

9. Przygotuj ciasto na pierogi: ubij widelcem jajka i kwaśną śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku.

10. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane warzywa (my użyliśmy natki pietruszki). Wymieszać.

11. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i wyrabiaj na gładkie ciasto.

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu

12. Na posypanej mąką stolnicy podziel ciasto na 4 części.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt batonika. Lekko spłaszcz je rękami i pokrój na małe kawałki (pamiętaj, że podczas gotowania pierogi nieco zwiększą swoją objętość).

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu
Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu

Obtocz pierogi w odrobinie mąki i połóż na desce do krojenia. W czasie, gdy ziemniaki gotują się w zupie, osusz je nieco.

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu

Po 10 minutach dodać do zupy pierogi, warzywa podsmażone w śmietanie, liście laurowe i sól do smaku. Delikatnie wymieszać i gotować pod przykryciem przez kolejne 7 minut.

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu

Dodaj do zupy pokrojone warzywa (my użyliśmy natki pietruszki). Wyłącz ogień i pozwól mu „odpocząć” pod pokrywką przez 5-10 minut.

Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu
Přejeme dobrou chuť!
Kuřecí polévka s česnekovými knedlíčky, zjemněná smetanou!
Źródło: retete-usoare.eu