Ta pyszna zupa z kurczaka z pierogami czosnkowymi i śmietaną z pewnością zasmakuje każdemu! Przygotowanie jest szybkie, zajmuje tylko 45 minut! Przejdźmy do przepisu:
Zupa z kurczaka z pierogami czosnkowymi i śmietaną
Na 3 kwarty zupy:
- 600-800 g skrzydełek z kurczaka
- 2,5 litra wody
- 340 g ziemniaków (2 średnie kawałki)
- 120 g marchwi (1 średni kawałek)
- 150 g cebuli (jeden średni kawałek)
- 100 g słodkiej papryki (jedna sztuka)
- 150 g kwaśnej śmietany
- sól, przyprawy (my użyliśmy liści laurowych) – do smaku
- warzywa – do smaku
- 2 łyżki oleju
Na pierogi:
- jedno jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- jeden duży ząbek czosnku
- 10 g posiekanych warzyw
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- około 110 g mąki
Umyj skrzydełka kurczaka i włóż je do garnka. Przykryj je wodą.
2. Umieść garnek na dużym ogniu i doprowadź zawartość do wrzenia. Usunąć pianę, która utworzy się na powierzchni zupy.
3. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Gotować skrzydełka kurczaka przez 20 minut.
4. Pokrój w kostkę cebulę, marchew, ziemniaki i słodką paprykę.
Rozgrzej patelnię i wlej na nią 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i marchewkę. Smażyć je, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
6. Dodać słodką paprykę. Smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty.
7. Dodaj kwaśną śmietanę na patelnię z podsmażonymi warzywami. Aby uniknąć grudek, należy najpierw rozrzedzić śmietanę chochlą ciepłej zupy, aby ją podgrzać. Gotuj wszystko przez kolejne 30 sekund.
8. Po 20 minutach dodaj do zupy ziemniaki. Gotuj je przez około 10 minut pod przykryciem.
9. Przygotuj ciasto na pierogi: ubij widelcem jajka i kwaśną śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
10. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane warzywa (my użyliśmy natki pietruszki). Wymieszać.
11. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i wyrabiaj na gładkie ciasto.
12. Na posypanej mąką stolnicy podziel ciasto na 4 części.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt batonika. Lekko spłaszcz je rękami i pokrój na małe kawałki (pamiętaj, że podczas gotowania pierogi nieco zwiększą swoją objętość).
Obtocz pierogi w odrobinie mąki i połóż na desce do krojenia. W czasie, gdy ziemniaki gotują się w zupie, osusz je nieco.
Po 10 minutach dodać do zupy pierogi, warzywa podsmażone w śmietanie, liście laurowe i sól do smaku. Delikatnie wymieszać i gotować pod przykryciem przez kolejne 7 minut.
Dodaj do zupy pokrojone warzywa (my użyliśmy natki pietruszki). Wyłącz ogień i pozwól mu „odpocząć” pod pokrywką przez 5-10 minut.
Přejeme dobrou chuť!