Strona główna PRZEPISY Pyszna kremowa zupa z pieczonych pomidorów dla całej rodziny

Pyszna kremowa zupa z pieczonych pomidorów dla całej rodziny

Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować rodzinę w weekend? Ta kremowa zupa z pieczonych pomidorów z pewnością zrobi wrażenie. Po upieczeniu pomidory zyskują zupełnie nowy wymiar smaku. A gdy wymieszasz je ze śmietaną, znajdziesz się w niebie dla zupy.

Krémová polévka z pečených rajčat
Źródło: iStockphoto

 

Kremowa zupa z pieczonych pomidorów

 

  • 6 pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 200 ml bitej śmietany
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

 

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

2. Oczyść i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Pomidory przekroić na pół i usunąć skórki.

3. Rozgrzej olej w naczyniu do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym i dodaj cebulę oraz czosnek. Dodaj sól, pieprz, paprykę, cukier i pomidory, które są ścięte na dole. Upieczone pomidory obrócić, dodać ocet i wstawić do piekarnika na 20 minut.

4. Wstawić z powrotem na ogień pieczone pomidory, dodać wywar warzywny i doprowadzić do wrzenia. Po około 5 minutach zmiksować za pomocą blendera, dodać śmietanę, doprawić i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez minutę.

5. Podawać posypane drobno startym parmezanem i z chrupiącą bagietką.