Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować rodzinę w weekend? Ta kremowa zupa z pieczonych pomidorów z pewnością zrobi wrażenie. Po upieczeniu pomidory zyskują zupełnie nowy wymiar smaku. A gdy wymieszasz je ze śmietaną, znajdziesz się w niebie dla zupy.
Kremowa zupa z pieczonych pomidorów
- 6 pomidorów
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 litr wywaru warzywnego
- 200 ml bitej śmietany
- 100 g parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. Oczyść i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Pomidory przekroić na pół i usunąć skórki.
3. Rozgrzej olej w naczyniu do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym i dodaj cebulę oraz czosnek. Dodaj sól, pieprz, paprykę, cukier i pomidory, które są ścięte na dole. Upieczone pomidory obrócić, dodać ocet i wstawić do piekarnika na 20 minut.
4. Wstawić z powrotem na ogień pieczone pomidory, dodać wywar warzywny i doprowadzić do wrzenia. Po około 5 minutach zmiksować za pomocą blendera, dodać śmietanę, doprawić i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez minutę.
5. Podawać posypane drobno startym parmezanem i z chrupiącą bagietką.