Sezon na rabarbar to moja ulubiona pora roku. Uwielbiam placki z rabarbarem. Piekę je cały czas. A ten przepis to pewniak od mojej babci – ciasto zawsze się udaje.

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 i 3/4 szklanki mąki zwykłej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200-300 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
Zacznij ubijać całe jajka. Następnie stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do połączenia.
2. Dodaj olej cienką strużką i wymieszaj na małej prędkości – tylko do połączenia.
3. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i krótko wymieszać – tylko do połączenia.

4. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.

6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
PORADNIK WIDEO – pyszne ciasto z rabarbarem
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.