Strona główna PRZEPISY Domowe ciasteczka „Mazurki”, gotowe w 30 minut. Lepsze niż te w sklepach!

Domowe ciasteczka „Mazurki”, gotowe w 30 minut. Lepsze niż te w sklepach!

Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, spędź miło czas z rodziną i zaspokój swój apetyt na słodycze. Ten przepis na domowe ciasteczka to strzał w dziesiątkę. Smakowity przysmak, do którego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Polskie ciasteczka „Mazurki” są bardzo smaczne!

Domácí sušenky s vlašskými ořechy a rozinkami.
Źródło: retete-usoare.eu

 

Polskie domowe ciasteczka „Mazurki”

 

  • słoik zwykłej mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 słoik orzechów włoskich (można użyć dowolnego rodzaju orzechów włoskich)
  • słoik rodzynek
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną z octem)

Pojemność użytego słoika wynosi 200 ml.

 

Wbić jajka do głębokiej miski. Stopniowo dodawać cukier i ubijać mikserem na wysokich obrotach do uzyskania gęstej, puszystej i białawej masy.

Źródło: retete-usoare.eu

2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Używając łyżki lub szpatułki, mieszaj szybkimi okrężnymi ruchami w górę.

Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu

3. Wmieszać posiekane nożem orzechy włoskie oraz umyte i osuszone na papierowym ręczniku rodzynki. Wymieszać.

Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu

4. Rozłóż ciasto równomiernie na posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze (my użyliśmy kwadratowej blaszki o wymiarach 25 x 25 cm).

Źródło: retete-usoare.eu

5. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

6. Natychmiast oddziel ciasto od boków formy za pomocą cienkiego noża i wyjmij je z formy. Pokrój go na kawałki (po schłodzeniu stwardnieje).

Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu

Ciastka całkowicie ostygną.

Można je dość długo przechowywać (w zamkniętym pojemniku), a nawet zamrozić.

Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu