Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, spędź miło czas z rodziną i zaspokój swój apetyt na słodycze. Ten przepis na domowe ciasteczka to strzał w dziesiątkę. Smakowity przysmak, do którego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Polskie ciasteczka „Mazurki” są bardzo smaczne!
Polskie domowe ciasteczka „Mazurki”
- słoik zwykłej mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 słoik orzechów włoskich (można użyć dowolnego rodzaju orzechów włoskich)
- słoik rodzynek
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną z octem)
Pojemność użytego słoika wynosi 200 ml.
Wbić jajka do głębokiej miski. Stopniowo dodawać cukier i ubijać mikserem na wysokich obrotach do uzyskania gęstej, puszystej i białawej masy.
2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Używając łyżki lub szpatułki, mieszaj szybkimi okrężnymi ruchami w górę.
3. Wmieszać posiekane nożem orzechy włoskie oraz umyte i osuszone na papierowym ręczniku rodzynki. Wymieszać.
4. Rozłóż ciasto równomiernie na posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze (my użyliśmy kwadratowej blaszki o wymiarach 25 x 25 cm).
5. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
6. Natychmiast oddziel ciasto od boków formy za pomocą cienkiego noża i wyjmij je z formy. Pokrój go na kawałki (po schłodzeniu stwardnieje).
Ciastka całkowicie ostygną.
Można je dość długo przechowywać (w zamkniętym pojemniku), a nawet zamrozić.