Jeśli tak jak ja uwielbiasz miód i kremowe desery, to ten przepis na fantastyczne miodowe ciacha z orzechami i białą czekoladą jest właśnie dla Ciebie! Jeśli więc szukacie nowych inspiracji do niedzielnej kawy, myślę, że mamy dla Was rozwiązanie w postaci tego miodowego przysmaku.
Podstawą są dwa różne ciasta. Miód, a także orzechy laskowe – gdy połączymy to wszystko z doskonałym kremem waniliowym i polejemy roztopioną białą czekoladą, otrzymamy prawdziwą smakową pokusę. Zachowaj więc dobrze ten przepis, bo jestem przekonana, że nie będziesz go robił po raz ostatni. Czy już się ślinisz? A potem razem zróbmy te fantastyczne plastry miodu!
Pyszny przepis na plasterki miodu:
Czego potrzebujemy:
Ciasto miodowe:
- 300 g mąki zwykłej
- 100 g cukru
- 3 łyżki stołowe miodu
- 70 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Ciasto orzechowe:
- 6 jaj
- 50 g cukru
- 3 dl wody
- 0,5 dl oleju
- 150 g mąki zwykłej
- pół torebki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych orzechów
krem:
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 2 saszetki budyniu waniliowego
- 1 l mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 250 g masła
Jak postępować:
1) Zacznij od ciasta miodowego. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki wymienione w liście tylko dla ciasta miodowego. Dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części. Umieść każdą część na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
2) Teraz ciasto orzechowe. Białka ubić na sztywny śnieg. W innej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto orzechowe. Na koniec wmieszaj również śnieżne białko. Dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
3) W międzyczasie kontynuować przygotowywanie kremu. Ugotuj krem w klasyczny sposób. Dodaj żółtka i mieszaj, aż krem zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia. Po ostygnięciu dodać masło i dokładnie wymieszać.
4) Teraz wystarczy połączyć nasz deser w całość. Na pierwszym plastrze miodu rozsmarować połowę kremu. Następnie plasterek orzecha włoskiego, drugi plasterek miodu i reszta kremu na wierzchu. Wierzch możemy udekorować posiekanymi orzechami, a także odrobiną roztopionej białej czekolady.