Strona główna PRZEPISY Deser, który rozpływa się na języku – pyszne plasterki miodu, jak z...

Deser, który rozpływa się na języku – pyszne plasterki miodu, jak z cukierni!

Jeśli tak jak ja uwielbiasz miód i kremowe desery, to ten przepis na fantastyczne miodowe ciacha z orzechami i białą czekoladą jest właśnie dla Ciebie! Jeśli więc szukacie nowych inspiracji do niedzielnej kawy, myślę, że mamy dla Was rozwiązanie w postaci tego miodowego przysmaku.

Podstawą są dwa różne ciasta. Miód, a także orzechy laskowe – gdy połączymy to wszystko z doskonałym kremem waniliowym i polejemy roztopioną białą czekoladą, otrzymamy prawdziwą smakową pokusę. Zachowaj więc dobrze ten przepis, bo jestem przekonana, że nie będziesz go robił po raz ostatni. Czy już się ślinisz? A potem razem zróbmy te fantastyczne plastry miodu!

 

Recept na medové řezy s ořechy a bílou čokoládou
Źródło: egyszerugyorsreceptek.com

 


Pyszny przepis na plasterki miodu:

Czego potrzebujemy:

Ciasto miodowe:

  • 300 g mąki zwykłej
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Ciasto orzechowe:

  • 6 jaj
  • 50 g cukru
  • 3 dl wody
  • 0,5 dl oleju
  • 150 g mąki zwykłej
  • pół torebki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów

krem:

  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 saszetki budyniu waniliowego
  • 1 l mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 250 g masła

Jak postępować:

1) Zacznij od ciasta miodowego. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki wymienione w liście tylko dla ciasta miodowego. Dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części. Umieść każdą część na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

2) Teraz ciasto orzechowe. Białka ubić na sztywny śnieg. W innej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto orzechowe. Na koniec wmieszaj również śnieżne białko. Dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

3) W międzyczasie kontynuować przygotowywanie kremu. Ugotuj krem w klasyczny sposób. Dodaj żółtka i mieszaj, aż krem zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia. Po ostygnięciu dodać masło i dokładnie wymieszać.

4) Teraz wystarczy połączyć nasz deser w całość. Na pierwszym plastrze miodu rozsmarować połowę kremu. Następnie plasterek orzecha włoskiego, drugi plasterek miodu i reszta kremu na wierzchu. Wierzch możemy udekorować posiekanymi orzechami, a także odrobiną roztopionej białej czekolady.