Strona główna PRZEPISY Wiedeński placek z wiśniami – pyszny i smaczny!

Wiedeński placek z wiśniami – pyszny i smaczny!

Wiedeński placek z wiśniami. Bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle dobre i smaczne. Ciasto jest bardzo miękkie i puszyste. Proste i wykonane z niedrogich składników, spróbuj!

Vídeňský třešňový koláč
Źródło: retete-usoare.eu

 

Wiedeński placek z wiśniami

 

  • 200 g mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 180 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 350-400 g wiśni (lub innych owoców), bez pestek (mrożone owoce należy rozmrozić i odsączyć z płynu)
  • garść płatków migdałowych

 

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Bardzo ważne jest prawidłowe odważenie mąki, aby ciasto miało właściwą konsystencję.

2. Miksuj masło z cukrem przez kilka minut, aż będzie puszyste.

Vídeňský třešňový koláč
Źródło: retete-usoare.eu

3. Dodawaj jajka po jednym, dobrze mieszając po każdym, a następnie ekstrakt waniliowy (jeśli używasz cukru waniliowego, wymieszaj go z masłem i cukrem).

Vídeňský třešňový koláč
Źródło: retete-usoare.eu

4. Dodawaj mąkę w dwóch etapach i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, ale uważaj, aby nie mieszać zbyt długo. Ciasto powinno być dość gęste.

Vídeňský třešňový koláč
Źródło: retete-usoare.eu

Formę do pieczenia (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Przełóż ciasto do formy, a na wierzchu ułóż wiśnie. Można użyć wiśni świeżych lub mrożonych. Mrożonki należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z płynu, aby ciasto nie było zbyt mokre.

6. W razie potrzeby posypać płatkami migdałowymi.

Vídeňský třešňový koláč
Źródło: retete-usoare.eu

7) Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-45 minut. Sprawdź za pomocą wykałaczki.

8. Gdy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.

Vídeňský třešňový cheesecake
Źródło: retete-usoare.eu

.