Wiedeński placek z wiśniami. Bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle dobre i smaczne. Ciasto jest bardzo miękkie i puszyste. Proste i wykonane z niedrogich składników, spróbuj!
Wiedeński placek z wiśniami
- 200 g mąki zwykłej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 180 g miękkiego masła
- 140 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 350-400 g wiśni (lub innych owoców), bez pestek (mrożone owoce należy rozmrozić i odsączyć z płynu)
- garść płatków migdałowych
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Bardzo ważne jest prawidłowe odważenie mąki, aby ciasto miało właściwą konsystencję.
2. Miksuj masło z cukrem przez kilka minut, aż będzie puszyste.
3. Dodawaj jajka po jednym, dobrze mieszając po każdym, a następnie ekstrakt waniliowy (jeśli używasz cukru waniliowego, wymieszaj go z masłem i cukrem).
4. Dodawaj mąkę w dwóch etapach i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, ale uważaj, aby nie mieszać zbyt długo. Ciasto powinno być dość gęste.
Formę do pieczenia (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Przełóż ciasto do formy, a na wierzchu ułóż wiśnie. Można użyć wiśni świeżych lub mrożonych. Mrożonki należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z płynu, aby ciasto nie było zbyt mokre.
6. W razie potrzeby posypać płatkami migdałowymi.
7) Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-45 minut. Sprawdź za pomocą wykałaczki.
8. Gdy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.
.