Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni?
Zupa gulaszowa
- 2 łyżki stołowe oleju lub smalcu
- 500 g udźca wołowego (tylnego)
- 2 większe cebule
- 1 KL soli
- 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżka białego pieprzu
- 2 szt. pomidorów
- 4 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- mielony czarny pieprz, majeranek, kminek do smaku
W dużym garnku rozgrzać olej lub smalec i dodać mięso pokrojone w większą kostkę.
2. Udziec wołowy pokroić w kostkę. Smażyć, aż mięso będzie miękkie, a następnie doprawić solą i dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
3) Smażyć, aż cebula będzie miękka, a następnie posypać ją papryką.
4. Dodać pokrojoną paprykę, kapary i większe pomidory pokrojone w kostkę.
5. Smażyć na oleju. Zalej wszystko wodą, tak aby mięso nie było całkowicie zanurzone, i gotuj, od czasu do czasu podlewając wodą, przez około 70 minut, aż wołowina będzie prawie miękka.
6. Następnie wlej wodę i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
7. Na koniec doprawić zupę solą, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i roztartym kminkiem.
Nasza WSKAZÓWKA: Jeśli lubisz gęstszą zupę gulaszową, możesz przed końcem dodać łyżkę mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.