Strona główna PRZEPISY Sorbet z mango i ananasa

Sorbet z mango i ananasa

Mówi się, że dobry drink wzmacnia relacje. Dlaczego więc nie zaplanować popołudniowego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną i nie przygotować czegoś naprawdę wyjątkowego? Ten sorbet z mango i ananasa to strzał w dziesiątkę.

Sorbet z manga a ananasu, pro každého
Źródło: iStockphoto

 

  • 2 filiżanki dojrzałych owoców mango
  • 2 filiżanki ananasa
  • 1 szczypta soli
  • 1 cytryna

Syrop cukrowy:

  • 1/2 szklanki cukru granulowanego
  • 1/2 szklanki wody

 

Doprowadzić wodę i cukier do wrzenia. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

2. Oczyść orzechy i mango i pokrój je na kawałki. Zmiksuj owoce ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i szczyptą soli. Na koniec przecedzić przecier owocowy do miski.

3. Wymieszaj puree z ostudzonym syropem cukrowym. Umieść w zamrażarce na co najmniej 6 godzin, a najlepiej co drugą godzinę, wyjmij, zmiksuj w robocie kuchennym i ponownie zamroź.