Mówi się, że dobry drink wzmacnia relacje. Dlaczego więc nie zaplanować popołudniowego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną i nie przygotować czegoś naprawdę wyjątkowego? Ten sorbet z mango i ananasa to strzał w dziesiątkę.
- 2 filiżanki dojrzałych owoców mango
- 2 filiżanki ananasa
- 1 szczypta soli
- 1 cytryna
Syrop cukrowy:
- 1/2 szklanki cukru granulowanego
- 1/2 szklanki wody
Doprowadzić wodę i cukier do wrzenia. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
2. Oczyść orzechy i mango i pokrój je na kawałki. Zmiksuj owoce ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i szczyptą soli. Na koniec przecedzić przecier owocowy do miski.
3. Wymieszaj puree z ostudzonym syropem cukrowym. Umieść w zamrażarce na co najmniej 6 godzin, a najlepiej co drugą godzinę, wyjmij, zmiksuj w robocie kuchennym i ponownie zamroź.