Pyszna i bardzo prosta szarlotka. Tradycyjne ciasta tego typu są zawsze dobre i smaczne dla wszystkich, dlatego świetnie nadają się na wszelkie uroczystości i spotkania rodzinne.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła pokrojonego w plastry
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe zimnej wody
- 2-3 łyżki stołowe cukru pudru
PIANA:
- 1,5 – 2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 galaretka (dla mnie pomarańczowa)
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce robota kuchennego i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto.
2. Uformuj z ciasta podłużny walec i włóż go do zamrażarki na czas przygotowywania musu.
3. Zetrzeć jabłka na tarce o średniej wielkości.
4. Starte jabłka umieścić na patelni, dodać cynamon i cukier puder, a następnie podsmażyć.
5. Wyłączyć palnik, dodać galaretkę i dokładnie wymieszać pianę.
6. Wyjmij ciasto z zamrażarki, połowę ciasta zetrzyj na tarce na dno formy do pieczenia wyłożonej papierem, a następnie piecz (180°C przez około 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia).
7. Pianę jabłkową wylać na upieczony spód i wyrównać.
8. Pozostałą część ciasta zetrzeć na szarlotkę i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 55-60 minut.
PORADNIK WIDEO – Pyszna i bardzo prosta szarlotka
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.