Strona główna PRZEPISY Przepis krok po kroku na smaczną i pełną witamin zupę jarzynową!

Przepis krok po kroku na smaczną i pełną witamin zupę jarzynową!

Ta zupa warzywna jest smaczna, aromatyczna, niskokaloryczna i zawiera wiele potrzebnych nam witamin. Przygotowanie tej zupy warzywnej zajmuje tylko kilka minut.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Źródło: retete-usoare.eu

 

Zupa jarzynowa

 

  • 500 g białej kapusty
  • 350-400 g świeżych pomidorów (lub puszka pomidorów w ich własnym soku, obranych i bez soli (400 g))
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 350 g cebuli (2 sztuki)
  • 1/2 słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej słodkiej papryki
  • 1 marchew
  • 1/2 pasternaku (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mielony imbir, curry w proszku, oregano, bazylia, liść laurowy – do smaku (użyj swoich ulubionych przypraw)
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • 1-1,4 litra wody
  • natka pietruszki, kolendra, zielona cebulka – do smaku

Kapustę białą pokroić w kostkę, a następnie usunąć łodygę i umieścić w dużym garnku.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Dodaj je na patelnię.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Źródło: retete-usoare.eu

3. Marchew, pasternak, seler naciowy, seler naciowy i połówki papryki pokroić w krótkie, cienkie paski (przepuściliśmy je przez specjalną tarkę). Dodaj je na patelnię razem z pozostałymi warzywami.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Jeśli używasz świeżych pomidorów, obierz je (odetnij skórkę, zblanszuj we wrzącej wodzie, przełóż do zimnej wody i obierz ze skórki) i pokrój w kostkę. Dodaj je na patelnię.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i wodę. Powinna ona całkowicie pokryć warzywa i przykryć je na około 2 cm.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Postaw garnek na dużym ogniu i doprowadź zupę do wrzenia. Następnie zbierz za pomocą odpieniacza pianę, która utworzyła się na powierzchni i przykryj pokrywką. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 20 minut.

7. Dodaj do zupy zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy. Wymieszać i podawać. W razie potrzeby dodaj więcej soli.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Źródło: retete-usoare.eu

8. Przyprawić warzywa do smaku. Jeśli są wystarczająco ugotowane, po 2-3 minutach zdejmij zupę z ognia. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa, przykryj pokrywką i pozostaw na 10-15 minut.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Źródło: retete-usoare.eu

Jeśli chcesz, możesz dodać drobno posiekane warzywa bezpośrednio do talerzy: w ten sposób lepiej zachowają świeżość.