Ta zupa warzywna jest smaczna, aromatyczna, niskokaloryczna i zawiera wiele potrzebnych nam witamin. Przygotowanie tej zupy warzywnej zajmuje tylko kilka minut.
Zupa jarzynowa
- 500 g białej kapusty
- 350-400 g świeżych pomidorów (lub puszka pomidorów w ich własnym soku, obranych i bez soli (400 g))
- 4 łodygi selera naciowego
- 350 g cebuli (2 sztuki)
- 1/2 słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 zielonej słodkiej papryki
- 1 marchew
- 1/2 pasternaku (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku
- mielony imbir, curry w proszku, oregano, bazylia, liść laurowy – do smaku (użyj swoich ulubionych przypraw)
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- 1-1,4 litra wody
- natka pietruszki, kolendra, zielona cebulka – do smaku
Kapustę białą pokroić w kostkę, a następnie usunąć łodygę i umieścić w dużym garnku.
2. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Dodaj je na patelnię.
3. Marchew, pasternak, seler naciowy, seler naciowy i połówki papryki pokroić w krótkie, cienkie paski (przepuściliśmy je przez specjalną tarkę). Dodaj je na patelnię razem z pozostałymi warzywami.
4. Jeśli używasz świeżych pomidorów, obierz je (odetnij skórkę, zblanszuj we wrzącej wodzie, przełóż do zimnej wody i obierz ze skórki) i pokrój w kostkę. Dodaj je na patelnię.
5. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i wodę. Powinna ona całkowicie pokryć warzywa i przykryć je na około 2 cm.
6. Postaw garnek na dużym ogniu i doprowadź zupę do wrzenia. Następnie zbierz za pomocą odpieniacza pianę, która utworzyła się na powierzchni i przykryj pokrywką. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 20 minut.
7. Dodaj do zupy zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy. Wymieszać i podawać. W razie potrzeby dodaj więcej soli.
8. Przyprawić warzywa do smaku. Jeśli są wystarczająco ugotowane, po 2-3 minutach zdejmij zupę z ognia. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa, przykryj pokrywką i pozostaw na 10-15 minut.
Jeśli chcesz, możesz dodać drobno posiekane warzywa bezpośrednio do talerzy: w ten sposób lepiej zachowają świeżość.