Zaskocz swoich gości, podając im przepis z ich ulubionymi składnikami. Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym to pyszny, sycący, aromatyczny i pikantny obiad, który przygotujesz w zaledwie kilka minut! Zróbmy je razem!
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym
- 1 kg słodkiej papryki
- 2 łyżki stołowe ryżu
- 500 g mięsa mielonego (wołowina + wieprzowina lub inna dowolna kombinacja)
- sól w połączeniu z aromatycznymi ziołami i granulowanym czosnkiem (jeśli nie ma takiej mieszanki na rynku, można ją przygotować w domu) – do smaku
- sól, pieprz czarny mielony, inne przyprawy – do smaku
- 4 łyżki stołowe zielonej cebulki i pietruszki (posiekane)
- jedna cebula
- 60 g pasternaku lub marchwi
- 2 łyżki oleju
- 250 g marchwi
- 2-3 gałązki zielonego selera
- 300 ml sosu pomidorowego (lub 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego + 300 ml wody + 1 łyżka stołowa cukru + sól, pieprz czarny do smaku)
- 1 łyżka stołowa mąki
- woda
Umyć i oczyścić paprykę, usuwając szypułki i nasiona, aby nie zostały uszkodzone.
2. Przygotuj farsz: posiekaj drobno cebulę i pasternak. Smażyć je na 2 łyżkach oleju, aż zaczną brązowieć.
Uprzednio umyć ryż i zalać go szklanką zimnej wody. Pozostawić do namoczenia na 1-1,5 godziny. Następnie przełóż je do durszlaka i poczekaj, aż spłynie z nich cała woda.
4. Umieść mięso mielone w głębokiej misce. Dodać przyprawy, ryż, zieloną cebulkę i świeżą pietruszkę. Bardzo dobrze wymieszać.
5. Napełnij papryki masą (nam zostało trochę farszu i zrobiliśmy 2 klopsiki) i umieść je w zapiekance.
6. Rozłóż marchewki (jeśli są małe, pozostaw je bez zmian; jeśli są duże, pokrój je w krążki) i posiekany zielony seler na wierzchu nadziewanych papryk.
Rozpuść 1 łyżkę stołową mąki w 50 ml wody. Dodaj je do sosu pomidorowego i wymieszaj (jeśli nie masz gotowego sosu pomidorowego, wystarczy wymieszać 300 ml wody z 2 łyżkami przecieru pomidorowego, 1 łyżką cukru i przyprawami do smaku).
8. Paprykę zalać sosem pomidorowym. W razie potrzeby dodaj więcej wody, tak aby papryka była całkowicie pokryta płynem.
9. Przykryj garnek pokrywką i postaw go na ogniu. Dusić paprykę przez 25-30 minut od momentu zagotowania na nieco mniejszym niż średni ogniu. Po 15-20 minutach gotowania spróbuj sosu i w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej soli.
10. Następnie wyłącz ogień i nie zdejmując pokrywki z garnka, pozwól papryce odpocząć przez chwilę.
11. Przed podaniem można posypać je świeżą zieleniną.
.