Strona główna PRZEPISY Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – tradycyjny przepis według babci

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – tradycyjny przepis według babci

Zaskocz swoich gości, podając im przepis z ich ulubionymi składnikami. Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym to pyszny, sycący, aromatyczny i pikantny obiad, który przygotujesz w zaledwie kilka minut! Zróbmy je razem!

Plněné papriky s rýží a mletým masem
Źródło: retete-usoare.eu

 

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym

 

  • 1 kg słodkiej papryki
  • 2 łyżki stołowe ryżu
  • 500 g mięsa mielonego (wołowina + wieprzowina lub inna dowolna kombinacja)
  • sól w połączeniu z aromatycznymi ziołami i granulowanym czosnkiem (jeśli nie ma takiej mieszanki na rynku, można ją przygotować w domu) – do smaku
  • sól, pieprz czarny mielony, inne przyprawy – do smaku
  • 4 łyżki stołowe zielonej cebulki i pietruszki (posiekane)
  • jedna cebula
  • 60 g pasternaku lub marchwi
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g marchwi
  • 2-3 gałązki zielonego selera
  • 300 ml sosu pomidorowego (lub 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego + 300 ml wody + 1 łyżka stołowa cukru + sól, pieprz czarny do smaku)
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • woda

 

Umyć i oczyścić paprykę, usuwając szypułki i nasiona, aby nie zostały uszkodzone.

2. Przygotuj farsz: posiekaj drobno cebulę i pasternak. Smażyć je na 2 łyżkach oleju, aż zaczną brązowieć.

Uprzednio umyć ryż i zalać go szklanką zimnej wody. Pozostawić do namoczenia na 1-1,5 godziny. Następnie przełóż je do durszlaka i poczekaj, aż spłynie z nich cała woda.

4. Umieść mięso mielone w głębokiej misce. Dodać przyprawy, ryż, zieloną cebulkę i świeżą pietruszkę. Bardzo dobrze wymieszać.

Plněné papriky s rýží a mletým masem!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Napełnij papryki masą (nam zostało trochę farszu i zrobiliśmy 2 klopsiki) i umieść je w zapiekance.

Plněné papriky s rýží a mletým masem!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Rozłóż marchewki (jeśli są małe, pozostaw je bez zmian; jeśli są duże, pokrój je w krążki) i posiekany zielony seler na wierzchu nadziewanych papryk.

Plněné papriky s rýží a mletým masem!
Źródło: retete-usoare.eu

Rozpuść 1 łyżkę stołową mąki w 50 ml wody. Dodaj je do sosu pomidorowego i wymieszaj (jeśli nie masz gotowego sosu pomidorowego, wystarczy wymieszać 300 ml wody z 2 łyżkami przecieru pomidorowego, 1 łyżką cukru i przyprawami do smaku).

Plněné papriky s rýží a mletým masem!
Źródło: retete-usoare.eu

8. Paprykę zalać sosem pomidorowym. W razie potrzeby dodaj więcej wody, tak aby papryka była całkowicie pokryta płynem.

9. Przykryj garnek pokrywką i postaw go na ogniu. Dusić paprykę przez 25-30 minut od momentu zagotowania na nieco mniejszym niż średni ogniu. Po 15-20 minutach gotowania spróbuj sosu i w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej soli.

Plněné papriky s rýží a mletým masem!
Źródło: retete-usoare.eu

10. Następnie wyłącz ogień i nie zdejmując pokrywki z garnka, pozwól papryce odpocząć przez chwilę.

11. Przed podaniem można posypać je świeżą zieleniną.

.