Drobno posiekane warzywa polane pikantnym sosem, posypane gorącymi orzechami i zawinięte w jeszcze ciepłą tortillę. Tortilla z warzywami, orzechami i sosem jogurtowym to zaledwie kilka minut, aby stworzyć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.
Tortilla z warzywami, orzechami i sosem jogurtowym
- 6 szt. tortilli
- 1 sztuka mniejszej czerwonej kapusty
- 2 kawałki sałaty rzymskiej
- 1 duża cebula
- 1 szt. ogórka
- 1 garść orzechów włoskich
Dressing jogurtowy:
- 2 kubki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka sterylizowanego chrzanu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny
Warzywa pokroić w cienkie plasterki i wymieszać w dużej misce. Doprawić solą i ponownie wymieszać. Odstawić na bok.
2. Przygotować pikantny sos. Jogurt, olej, chrzan, musztardę i zmiażdżony czosnek ubijamy razem. Doprawić solą i pieprzem.
3. Podsmaż orzechy na patelni, aż zaczną pachnieć.
Wypełnij świeżo upieczoną domową trotillę warzywami i orzechami, polej dressingiem i zawiń.