Strona główna PRZEPISY Tortilla z warzywami, orzechami i sosem jogurtowym

Tortilla z warzywami, orzechami i sosem jogurtowym

Drobno posiekane warzywa polane pikantnym sosem, posypane gorącymi orzechami i zawinięte w jeszcze ciepłą tortillę. Tortilla z warzywami, orzechami i sosem jogurtowym to zaledwie kilka minut, aby stworzyć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.

Tortilla se zeleninou, ořechy a jogurtovým dresinkem
Źródło: iStockphoto

 

Tortilla z warzywami, orzechami i sosem jogurtowym

 

  • 6 szt. tortilli
  • 1 sztuka mniejszej czerwonej kapusty
  • 2 kawałki sałaty rzymskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 szt. ogórka
  • 1 garść orzechów włoskich

Dressing jogurtowy:

  • 2 kubki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka sterylizowanego chrzanu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny

 

Warzywa pokroić w cienkie plasterki i wymieszać w dużej misce. Doprawić solą i ponownie wymieszać. Odstawić na bok.

2. Przygotować pikantny sos. Jogurt, olej, chrzan, musztardę i zmiażdżony czosnek ubijamy razem. Doprawić solą i pieprzem.

3. Podsmaż orzechy na patelni, aż zaczną pachnieć.

Wypełnij świeżo upieczoną domową trotillę warzywami i orzechami, polej dressingiem i zawiń.