Strona główna PRZEPISY Smaczna zupa z soczewicy ze szpinakiem i cytryną

Smaczna zupa z soczewicy ze szpinakiem i cytryną

Ta zupa z soczewicy ze szpinakiem i cytryną jest pełna błonnika. Nie czekaj na nic i zacznij się przygotowywać. Przygotowanie tego pysznego dania zajmie tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem.

Čočková polévka se špenátem a citronem
Źródło: iStockphoto

 

Zupa z soczewicy ze szpinakiem i cytryną

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/2 KL mielonego kminku
  • 1 KL kurkumy
  • 1 KL soli himalajskiej
  • 1/2 KL mielonego czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 200 g soczewicy
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 cytryna

 

Soczewicę najlepiej namoczyć dzień wcześniej. Do przygotowania zupy wystarczą jednak dwie godziny. Jednak soczewica będzie się gotować jeszcze dłużej, aż stanie się miękka.

2. Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i drobno pokrojoną marchew.

Gdy cebula będzie miękka, dodaj zmiażdżony czosnek. Smażyć przez chwilę.

4. Dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy – kminek, kurkumę, sól i czarny pieprz.

5. Dodaj odsączoną soczewicę, liście laurowe i zalej bulionem.

6. Gotować, aż soczewica będzie miękka.

7. Wyjąć i wmieszać do zupy umyte liście szpinaku.

8. Na koniec dodaj łyżkę lub dwie soku z cytryny do smaku.

Gotowe!

.