Ta zupa z soczewicy ze szpinakiem i cytryną jest pełna błonnika. Nie czekaj na nic i zacznij się przygotowywać. Przygotowanie tego pysznego dania zajmie tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem.
Zupa z soczewicy ze szpinakiem i cytryną
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 1/2 KL mielonego kminku
- 1 KL kurkumy
- 1 KL soli himalajskiej
- 1/2 KL mielonego czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 litr wywaru warzywnego
- 200 g soczewicy
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 cytryna
Soczewicę najlepiej namoczyć dzień wcześniej. Do przygotowania zupy wystarczą jednak dwie godziny. Jednak soczewica będzie się gotować jeszcze dłużej, aż stanie się miękka.
2. Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i drobno pokrojoną marchew.
Gdy cebula będzie miękka, dodaj zmiażdżony czosnek. Smażyć przez chwilę.
4. Dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy – kminek, kurkumę, sól i czarny pieprz.
5. Dodaj odsączoną soczewicę, liście laurowe i zalej bulionem.
6. Gotować, aż soczewica będzie miękka.
7. Wyjąć i wmieszać do zupy umyte liście szpinaku.
8. Na koniec dodaj łyżkę lub dwie soku z cytryny do smaku.
Gotowe!
.