Przepis na kluski ziemniaczane z mięsem mielonym i pomidorami jest prosty i bardzo smaczny. Może być podawany na obiad lub kolację!
- 400-500 g mięsa mielonego
- 3-4 ziemniaki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 100 g sera
- 100 ml śmietany do gotowania
- sól, przyprawy – do smaku
Mięso mielone ułożyć na talerzu lub w misce. Dodaj sól i przyprawy do smaku (my dodaliśmy mielony czarny pieprz, suszoną bazylię i suszone zioła w połączeniu z granulowanym czosnkiem). Bardzo dobrze wymieszać.
2. Ziemniaki, pomidory i cebulę pokroić w cienkie plasterki.
3. Posmaruj patelnię odrobiną oleju. Rozłóż na nim ziemniaczane krążki i posól je do smaku.
4. Przykryj mięso mielone ziemniakami i ułóż je w równą warstwę.
5. Stopniowo układaj plastry cebuli i pomidorów na mięsie mielonym.
6. Polej kremem do gotowania powierzchnię składników na patelni.
7. Pudding piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
8. Wyjąć z piekarnika i posypać tartym serem.
9. Piec jeszcze przez 10 minut, aby ser się roztopił. Przed podaniem można posypać pokrojonymi warzywami lub suszonymi ziołami (my użyliśmy tych samych suszonych ziół w połączeniu z granulowanym czosnkiem).
10. Porcjuj i podawaj smakołyki!