Strona główna PRZEPISY Kremowy, miękki sernik śliwkowy

Kremowy, miękki sernik śliwkowy

Kremowy, miękki sernik doskonale podkreśla smak świeżych owoców. Śliwki nie są tu wyjątkiem.

 Krémově jemný švestkový tvarohový koláč. Mňam
Źródło: iStockphoto

 

Corpus:

  • 300 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Krem:

  • 500 g Mascarpone
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki zwykłej mąki
  • 2 KL ekstrakt waniliowy
  • 600 ml kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 10 szt. śliwek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 KL cynamonu mielonego

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozdrobnij herbatniki w robocie kuchennym lub za pomocą wałka do ciasta i wymieszaj je w misce z roztopionym masłem. Rozpłaszcz wilgotne ciastka na dnie i bokach formy i dociśnij je dłońmi.

3. W dużej misce dobrze ubij mascarpone, aby uzyskać kremową konsystencję. Następnie dodać cukier i mąkę i ponownie dobrze ubić. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Dobrze je ze sobą ubij. Na koniec, na niskich obrotach, dodawać po jednym jajku i ponownie dobrze ubić.

Śliwki wydrążyć i wymieszać w misce z 2 łyżkami cukru i cynamonem.

5. Wylać krem na biszkopt, a na wierzchu rozłożyć połówki śliwek. Piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.