Kremowy, miękki sernik doskonale podkreśla smak świeżych owoców. Śliwki nie są tu wyjątkiem.
Corpus:
- 300 g herbatników maślanych
- 100 g masła
Krem:
- 500 g Mascarpone
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki zwykłej mąki
- 2 KL ekstrakt waniliowy
- 600 ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 10 szt. śliwek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 KL cynamonu mielonego
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozdrobnij herbatniki w robocie kuchennym lub za pomocą wałka do ciasta i wymieszaj je w misce z roztopionym masłem. Rozpłaszcz wilgotne ciastka na dnie i bokach formy i dociśnij je dłońmi.
3. W dużej misce dobrze ubij mascarpone, aby uzyskać kremową konsystencję. Następnie dodać cukier i mąkę i ponownie dobrze ubić. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Dobrze je ze sobą ubij. Na koniec, na niskich obrotach, dodawać po jednym jajku i ponownie dobrze ubić.
Śliwki wydrążyć i wymieszać w misce z 2 łyżkami cukru i cynamonem.
5. Wylać krem na biszkopt, a na wierzchu rozłożyć połówki śliwek. Piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.