Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Przedstawiamy Państwu krok po kroku wspaniały przepis na gulasz wołowy z ziemniakami, warzywami i przyprawami. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Gulasz wołowy z ziemniakami, warzywami i przyprawami
- 1 kg mięsa wołowego
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 1½ kg ziemniaków
- 1 marchew
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- liść laurowy
- sól i czarny pieprz – do smaku
Wlej olej do garnka i postaw go na ogniu, aby go rozgrzać.
2. W międzyczasie pokroić mięso na większe kawałki, dodać je na patelnię i dobrze zrumienić ze wszystkich stron, ciągle mieszając.
3. Cebulę pokroić w półkrążki, a marchewkę w krążki.
4. Do garnka wlej 2/3 szklanki wody, włóż mięso i gotuj na średnim lub małym ogniu, aż woda całkowicie odparuje.
5. Dodać cebulę i smażyć mięso na dużym ogniu.
6. Następnie wymieszaj mięso z warzywami.
7. Dodaj pokrojone w ćwiartki ziemniaki i smaż wszystko razem przez około 2 minuty.
8. Dodaj 2 liście laurowe, 200 ml wody, koncentrat pomidorowy, sól i czarny pieprz. Można też dodać czosnek.
9. Wymieszać, przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez około 35 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Podawaj gulasz wołowy posypany natką pietruszki. W krótkim czasie uzyskasz absolutnie pyszne danie!