Cielęcina ma delikatną konsystencję i smak, jest lekkostrawna i dobrze łączy się z warzywami. Dzisiaj przygotujemy więc gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką według włoskiego przepisu!
Gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką
- 800 g udźca cielęcego
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
- 1 mały seler
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki stołowe mąki zwykłej
- 2 dl białego wytrawnego wina
- 3 dl wywaru wołowego
- 500 g zielonego groszku
- sól
- pieprz czarny mielony
Drobno posiekać seler, cebulę i marchew. Drugą marchewkę pokroić w większą kostkę/okrągłości. Mięso również pokroić na większe kawałki, oprószyć i obtoczyć w mące.
2. Na rozgrzany olej na dużej patelni dodaj drobno pokrojone warzywa. Dodać oprószone mąką mięso. Gdy mięso będzie pokryte tłuszczem, dodaj białe wino i pozwól mu odparować. Dodaj większe kawałki marchewki i zalej wywarem. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez około 40 minut (aż mięso będzie miękkie).
3. Na koniec dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5 minut. Jeśli wydaje nam się, że nie mamy wystarczającej ilości soku. Dodaj odrobinę gorącej wody.
4. Podawać z ryżem ugotowanym na parze, udekorowanym posiekaną natką pietruszki.