Strona główna PRZEPISY Gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką według włoskiego przepisu

Gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką według włoskiego przepisu

Cielęcina ma delikatną konsystencję i smak, jest lekkostrawna i dobrze łączy się z warzywami. Dzisiaj przygotujemy więc gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką według włoskiego przepisu!

Dušené telecí maso s hráškem a s mrkví, Italský pokrm
Źródło: iStockphoto

 

Gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką

 

  • 800 g udźca cielęcego
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki stołowe mąki zwykłej
  • 2 dl białego wytrawnego wina
  • 3 dl wywaru wołowego
  • 500 g zielonego groszku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

 

Drobno posiekać seler, cebulę i marchew. Drugą marchewkę pokroić w większą kostkę/okrągłości. Mięso również pokroić na większe kawałki, oprószyć i obtoczyć w mące.

2. Na rozgrzany olej na dużej patelni dodaj drobno pokrojone warzywa. Dodać oprószone mąką mięso. Gdy mięso będzie pokryte tłuszczem, dodaj białe wino i pozwól mu odparować. Dodaj większe kawałki marchewki i zalej wywarem. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez około 40 minut (aż mięso będzie miękkie).

3. Na koniec dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5 minut. Jeśli wydaje nam się, że nie mamy wystarczającej ilości soku. Dodaj odrobinę gorącej wody.

4. Podawać z ryżem ugotowanym na parze, udekorowanym posiekaną natką pietruszki.