Nazwa hummus pochodzi od tureckiego słowa humus, które z kolei wywodzi się od arabskiego słowa himmas – ciecierzyca.
Głównym składnikiem jest wspomniana wcześniej ciecierzyca, której towarzyszy pasta tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwa z oliwek i przyprawy. Zobaczmy przepis.
Domowy hummus
- 1 puszka sterylizowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe pasty tahini
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek umieścić w blenderze i zmiksować. Na koniec wymieszaj z olejem. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody podczas miksowania. Gotowe!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na hummus, podziel się nim ze znajomymi! Spróbuj także.