Wielkanoc już tuż tuż, dlatego dziś przygotowaliśmy przepis na zimną wielkanocną przystawkę. Składa się z jogurtu, jajek, ogórka, marchewki i szynki. Procedura jest prosta, a przystawka z pewnością trafi na wielkanocny stół.
Co będzie nam potrzebne:
- 4 jogurtbiały
- 500 g majonezu
- 5 kawałków żelatyny w proszku
- 2 dcl wody do żelatyny
- Ponadto: szynka, jajka na twardo, gotowana marchewka, ogórki
Jak będziemy postępować:
1) Jogurt i majonez wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie dodać napęczniałą żelatynę, zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia. Pozostawić płyn do ostygnięcia na 10 minut, aby lekko zgęstniał.
2) Na patelnię (moja idealna wielkość to 30×25) wlać tyle płynu, aby przykrył dno, niech się trochę ściśnie, ja wstawiam ją do lodówki na 5 minut, nie długo, ponieważ składniki muszą trochę opaść, następnie układam rząd marchewek, rząd płynu, potem 5 minut w lodówce, rząd ogórków …… aż do wykorzystania wszystkich składników i płynu, przy czym ostatnia warstwa składników ma być przykryta płynem.
3) Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, a następnego dnia bez problemu pokroić.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.