Wybierz się z nami w podróż do Włoch i rozkoszuj się ponadczasową klasyką! Sos Bolognese znany jest na wiele sposobów, zainspiruj się naszą wersją i zachwyć swoją rodzinę smaczną kolacją lub obiadem.
Sos Bolognese
- 600 g mięsa mielonego
- 300 ml bulionu wołowego
- 350 g pomidorów bez skórki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 3 szt. czosnku
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- mielony czerwony pieprz do smaku
- świeża bazylia do smaku
- Obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek. Doprawić solą i smażyć na złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodać mielony czarny pieprz i mieloną czerwoną paprykę – wymieszać i krótko podsmażyć. Wlać bulion, zamieszać i gotować przez 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Obrane ze skórki pomidory zmiksować i wymieszać z przecierem pomidorowym. Dodaj sól do smaku, mieloną czerwoną paprykę, mielony czarny pieprz, posiekaną bazylię i rozgnieciony lub starty czosnek. Sos dobrze wymieszać i dodać do mięsa. Wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj posiekaną bazylię do smaku. Wymieszać i odstawić.
- Gotowy sos podawaj na przykład z makaronem.