Strona główna PRZEPISY Pyszny włoski sos bolognese, który wzbogaci Twój ulubiony makaron

Pyszny włoski sos bolognese, który wzbogaci Twój ulubiony makaron

Wybierz się z nami w podróż do Włoch i rozkoszuj się ponadczasową klasyką! Sos Bolognese znany jest na wiele sposobów, zainspiruj się naszą wersją i zachwyć swoją rodzinę smaczną kolacją lub obiadem.

výborná italská boloňská omáčka, kterou můžete obohatit své oblíbené těstoviny
Źródło: bramhults.se

 


Sos Bolognese

 

  • 600 g mięsa mielonego
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 350 g pomidorów bez skórki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 szt. czosnku
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • mielony czerwony pieprz do smaku
  • świeża bazylia do smaku

 

  • Obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek. Doprawić solą i smażyć na złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodać mielony czarny pieprz i mieloną czerwoną paprykę – wymieszać i krótko podsmażyć. Wlać bulion, zamieszać i gotować przez 15-20 minut.
  • W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Obrane ze skórki pomidory zmiksować i wymieszać z przecierem pomidorowym. Dodaj sól do smaku, mieloną czerwoną paprykę, mielony czarny pieprz, posiekaną bazylię i rozgnieciony lub starty czosnek. Sos dobrze wymieszać i dodać do mięsa. Wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj posiekaną bazylię do smaku. Wymieszać i odstawić.
  • Gotowy sos podawaj na przykład z makaronem.