Strona główna PRZEPISY Pyszny strudel czekoladowo-wiśniowy – składniki, które po prostu do siebie pasują!

Pyszny strudel czekoladowo-wiśniowy – składniki, które po prostu do siebie pasują!

Owoce i czekolada po prostu do siebie pasują. Ten prosty i szybki strudel czekoladowo-wiśniowy z pewnością Cię o tym przekona!

 


Strudel czekoladowo-wiśniowy

 

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 500 g wiśni
  • 180 g cukru granulowanego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 100 g ciemnej czekolady

 

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Czereśnie umyć, usunąć pestki i pestkowce. Włóż je do rondla z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalej niewielką ilością wody i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą i gotuj, aż masa zgęstnieje.
  • Ciasto francuskie cienko rozwałkować. Na wierzchu rozsmarować nadzienie wiśniowe i posypać startą gorzką czekoladą. Zwiń w rulon, przenieś na blachę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Piec strudel w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem i startą czekoladą.