Owoce i czekolada po prostu do siebie pasują. Ten prosty i szybki strudel czekoladowo-wiśniowy z pewnością Cię o tym przekona!
Strudel czekoladowo-wiśniowy
- 500 g ciasta francuskiego
- 500 g wiśni
- 180 g cukru granulowanego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 100 g ciemnej czekolady
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Czereśnie umyć, usunąć pestki i pestkowce. Włóż je do rondla z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalej niewielką ilością wody i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą i gotuj, aż masa zgęstnieje.
- Ciasto francuskie cienko rozwałkować. Na wierzchu rozsmarować nadzienie wiśniowe i posypać startą gorzką czekoladą. Zwiń w rulon, przenieś na blachę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piec strudel w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem i startą czekoladą.