Strona główna PRZEPISY Prosty dressing jogurtowo-pieprzowy – doskonały do sałatek i mięs

Prosty dressing jogurtowo-pieprzowy – doskonały do sałatek i mięs

Dzisiaj zademonstrujemy prosty sos jogurtowo-pieprzowy, w którym główną rolę odgrywa mielona czerwona papryka. Można nim wzbogacić ulubioną sałatkę warzywną lub podać jako dodatek do mięsa.

jednoduchý paprikový dresink – skvělý jak do salátů, tak k masu
Źródło: cookist.it

Dressing jogurtowo-paprykowy

 

  • 250 ml jogurtu białego
  • 1/2 KL soli
  • 1/2 KL mielonego czarnego pieprzu
  • 2 KL mielona czerwona papryka
  • 1 kostka czosnku
  • natka pietruszki lub kolendra (świeża) do smaku

 

  • Obrać i zmiażdżyć lub zetrzeć na tarce czosnek.
  • Umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki lub kolendrę.
  • Przełóż biały jogurt do miski i dodaj pozostałe składniki – sól, mielony czarny pieprz, mielone chili, czosnek i natkę pietruszki lub kolendrę. Wszystko dobrze wymieszać. Gotowe!