Strona główna PRZEPISY Proste wegetariańskie pieczone ziemniaki z selerem i serem

Proste wegetariańskie pieczone ziemniaki z selerem i serem

Zastanawiasz się, co ugotować? Przygotuj te smaczne wegetariańskie pieczone ziemniaki, w których seler odgrywa jedną z głównych ról. Seler jest dobry dla reumatyków i diabetyków, uspokaja i wspomaga trawienie. Zaczynamy!

jednoduché vegetariánské zapékané brambory s celerem a sýrem
Źródło: beszamel.se.pl

 


Wegetariańskie pieczone ziemniaki z selerem i serem

 

  • 6 szt. średnich ziemniaków
  • 3 szt. łodyg selera (łodygi)
  • 1/2 KL mielonego czarnego pieprzu
  • suszony rozmaryn
  • masło do wysmarowania naczynia do pieczenia
  • bułka tarta do wysypania naczynia do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ugotowane jajko
  • 1 jajko
  • 100 g sera twardego
  • 200 ml bitej śmietany
  • 1 KL soli

 

  • Oczyszczony seler pokroić na mniejsze kawałki i krótko podsmażyć na oliwie z oliwek razem z cebulą, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Zacznij układać ziemniaki, pokrojone w talarki, w naczyniu do pieczenia i dopraw lekko solą. Na wierzchu ziemniaków ułożyć upieczony seler. W ten sposób układaj warstwy naprzemiennie, a na ostatniej warstwie umieść ugotowane jajka.
  • Ubij śmietanę z jajkiem i polej wszystko.
  • Dodać rozmaryn i posypać serem.
  • Wstawić naczynie do piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut.