Strona główna PRZEPISY Tradycyjna wieprzowina w domowym placku ziemniaczanym

Tradycyjna wieprzowina w domowym placku ziemniaczanym

Masz ochotę na placki ziemniaczane i chcesz zaskoczyć swoją rodzinę super smacznym daniem mięsnym? Przygotuj im tę wieprzowinę w plackach ziemniaczanych.

Tradiční vepřové soté v domácí bramborové placke
Źródło: iStockphoto

Wieprzowina sauté w domowej roboty placku ziemniaczanym

 

dla wieprzowiny sauté:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 filiżanka soczewicy (lub 3 pomidory i 1 papryka)
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • 1 szt. papryczek chili
  • 1 łyżka musztardy
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • mielony czerwony pieprz do smaku
  • kminek pokruszony do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • olej

placki ziemniaczane:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • sól do smaku
  • mielony pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • kminek pokruszony do smaku
  • olej do smażenia
  • tarty ser

 

  • Wieprzowina sauté: W rondlu rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż w nim cebulę. Następnie dodajemy pokrojone mięso i krótko smażymy, aby obtoczyć mięso. Dodać sól, mielony czarny pieprz, mieloną czerwoną paprykę, kminek i sos sojowy. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać niewielką ilością wody.
  • Następnie dodaj do mięsa lecho lub pokrojone warzywa i chili.
  • Na koniec dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i musztardę. Wymieszać i krótko gotować.
  • Placki ziemniaczane: obierz cebulę i czosnek, posiekaj je drobno i włóż do blendera. Dodać 1 jajko i wymieszać. Masę tę wylać na starte ziemniaki, dodać drugie jajko, mąkę oraz sól, pieprz czarny mielony, majeranek i kminek do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
  • Na rozgrzanym oleju usmaż placki ziemniaczane, a następnie napełnij je sosem wieprzowym. Na koniec posypać tartym serem i podawać.