Masz ochotę na placki ziemniaczane i chcesz zaskoczyć swoją rodzinę super smacznym daniem mięsnym? Przygotuj im tę wieprzowinę w plackach ziemniaczanych.

Wieprzowina sauté w domowej roboty placku ziemniaczanym
dla wieprzowiny sauté:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 filiżanka soczewicy (lub 3 pomidory i 1 papryka)
- 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
- 1 szt. papryczek chili
- 1 łyżka musztardy
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- mielony czerwony pieprz do smaku
- kminek pokruszony do smaku
- sos sojowy do smaku
- olej
placki ziemniaczane:
- 5 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki zwykłej
- sól do smaku
- mielony pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- kminek pokruszony do smaku
- olej do smażenia
- tarty ser
- Wieprzowina sauté: W rondlu rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż w nim cebulę. Następnie dodajemy pokrojone mięso i krótko smażymy, aby obtoczyć mięso. Dodać sól, mielony czarny pieprz, mieloną czerwoną paprykę, kminek i sos sojowy. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać niewielką ilością wody.
- Następnie dodaj do mięsa lecho lub pokrojone warzywa i chili.
- Na koniec dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i musztardę. Wymieszać i krótko gotować.
- Placki ziemniaczane: obierz cebulę i czosnek, posiekaj je drobno i włóż do blendera. Dodać 1 jajko i wymieszać. Masę tę wylać na starte ziemniaki, dodać drugie jajko, mąkę oraz sól, pieprz czarny mielony, majeranek i kminek do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
- Na rozgrzanym oleju usmaż placki ziemniaczane, a następnie napełnij je sosem wieprzowym. Na koniec posypać tartym serem i podawać.