Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na sałatkę delikatesową według starych receptur. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić! Dziękuję Petrze za ten wspaniały przepis.
- 400 g szynki salami
- 180 g sterylizowanych ogórków
- 55 g sterylizowanego groszku
- 25,5 g cebuli
- 300 g majonezu
- 20 g musztardy pełnotłustej
- 10 g cukru semolina
- 6 g octu
- 8 g worcester
- 5 g soli
- 0,5 g pieprzu mielonego
1) Salami i ogórki pokroić równomiernie na cienkie kluski i umieścić w misce.
2) Wymieszać groszek i drobno posiekaną cebulę. Wymieszać worcester, musztardę, ocet, cukier, pieprz, połączyć z majonezem, a na koniec stopniowo dodawać sól.
3) Każdy rodzaj salami i majonezu może być inaczej słony niż producent, więc nie przesadzaj z ilością soli. Odstawić do lodówki.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.