Strona główna PRZEPISY Pyszna grecka moussaka z mięsem mielonym

Pyszna grecka moussaka z mięsem mielonym

Musaka z mięsem mielonym jest doskonałą grecką odmianą ziemniaków francuskich lub placka pasterskiego. Przygotuj ją według naszego przepisu.

 


Grecka moussaka z mięsem mielonym

 

Warstwa warzywna:

  • 2 sztuki większych ziemniaków
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 bakłażan
  • 2 szt. cukinii
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

warstwa mięsa:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 KL cynamonu mielonego
  • 1 szczypta zmielonych goździków
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów bez skórki

beszamel:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki zwykłej
  • 750 ml mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3 żółtka jaj
  • sól
  • pieprz
  • parmezan do posypania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Głębszą blachę do pieczenia (25×30 cm) wysmarować olejem.
  2. Oczyść ziemniaki i cebulę, a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Umieść je w misce, skrop oliwą, posól i popieprz, a następnie dodaj jedną trzecią posiekanego tymianku. Dobrze wymieszaj, rozprowadź równomiernie na dnie blachy i piecz przez 20 minut. Powtórzyć tę czynność z nieobranymi bakłażanami (posiekać, przyprawić), które następnie ponownie piec na ziemniakach przez 20 minut. Następnie zrób to samo z nieobranymi cukiniami i ponownie piecz je na ziemniakach i bakłażanie przez kolejne 20 minut.
  3. Na głębszej patelni rozgrzać olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie doprowadź do karmelizacji. Doprawić cynamonem i goździkami. Dodaj purée, mięso, dopraw (sól, pieprz) i pozwól, aby mięso się wciągnęło, ciągle mieszając. Dodaj pokrojone pomidory i mieszaj, aż większość płynu odparuje. Zdjąć z ognia i odstawić na czas przygotowania beszamelu.
  4. W rondlu na średnim ogniu rozpuść masło i dodaj mąkę. Mieszaj trzepaczką, aż powstanie gęsta masa. Dodaj około jednej kwarty mleka, ponownie ubij i pozwól, aby mąka się wchłonęła. Stopniowo dodawaj mleko małymi partiami, aż powstanie piękny, kremowy beszamel. Gdy zacznie bulgotać, zdejmij z ognia i dodaj czarny pieprz, gałkę muszkatołową i parmezan. Pozostawić do ostygnięcia, a na koniec dodać żółtka do beszamelu.
  5. Dodaj jedną trzecią beszamelu do warstwy mięsnej i ułóż ją na pieczonych warzywach. Posmarować pozostałym beszamelem, posypać parmezanem i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
  6. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.