Musaka z mięsem mielonym jest doskonałą grecką odmianą ziemniaków francuskich lub placka pasterskiego. Przygotuj ją według naszego przepisu.
Grecka moussaka z mięsem mielonym
Warstwa warzywna:
- 2 sztuki większych ziemniaków
- 1 duża czerwona cebula
- 1 bakłażan
- 2 szt. cukinii
- 1 garść świeżego tymianku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
warstwa mięsa:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 KL cynamonu mielonego
- 1 szczypta zmielonych goździków
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 puszka pomidorów bez skórki
beszamel:
- 100 g masła
- 100 g mąki zwykłej
- 750 ml mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g tartego parmezanu
- 3 żółtka jaj
- sól
- pieprz
- parmezan do posypania
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Głębszą blachę do pieczenia (25×30 cm) wysmarować olejem.
- Oczyść ziemniaki i cebulę, a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Umieść je w misce, skrop oliwą, posól i popieprz, a następnie dodaj jedną trzecią posiekanego tymianku. Dobrze wymieszaj, rozprowadź równomiernie na dnie blachy i piecz przez 20 minut. Powtórzyć tę czynność z nieobranymi bakłażanami (posiekać, przyprawić), które następnie ponownie piec na ziemniakach przez 20 minut. Następnie zrób to samo z nieobranymi cukiniami i ponownie piecz je na ziemniakach i bakłażanie przez kolejne 20 minut.
- Na głębszej patelni rozgrzać olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie doprowadź do karmelizacji. Doprawić cynamonem i goździkami. Dodaj purée, mięso, dopraw (sól, pieprz) i pozwól, aby mięso się wciągnęło, ciągle mieszając. Dodaj pokrojone pomidory i mieszaj, aż większość płynu odparuje. Zdjąć z ognia i odstawić na czas przygotowania beszamelu.
- W rondlu na średnim ogniu rozpuść masło i dodaj mąkę. Mieszaj trzepaczką, aż powstanie gęsta masa. Dodaj około jednej kwarty mleka, ponownie ubij i pozwól, aby mąka się wchłonęła. Stopniowo dodawaj mleko małymi partiami, aż powstanie piękny, kremowy beszamel. Gdy zacznie bulgotać, zdejmij z ognia i dodaj czarny pieprz, gałkę muszkatołową i parmezan. Pozostawić do ostygnięcia, a na koniec dodać żółtka do beszamelu.
- Dodaj jedną trzecią beszamelu do warstwy mięsnej i ułóż ją na pieczonych warzywach. Posmarować pozostałym beszamelem, posypać parmezanem i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
- Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.