Ciasto upieczone, dżem ugotowany, kompot ugotowany… Jeśli masz obfite zbiory czereśni i nie wiesz, co z nimi zrobić, mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – domowy likier czereśniowy.
Domowy likier wiśniowy
- 3 kg wiśni i czereśni z pestkami
- 1 litr rumu
- 2 kg cukru
Do dużej szklanki włożyć wydrylowane (umyte i osuszone) wiśnie, dodać 1 kg cukru i wlać 0,5 litra rumu. Zamknij słoik bawełnianą ściereczką i zabezpiecz go gumką. Przechowywać w ciepłym miejscu i odstawić na około 25 dni. Codziennie wstrząsnąć. Czereśnie muszą być dojrzałe (mogą być przejrzałe).
2. Następnie, używając lejka i ściereczki, przenieś je do czystego pojemnika. Dodać pozostały cukier i alkohol. Odstawić, aż cukier się rozpuści.
3. Następnie ponownie przecedzić przez lejek i gazę. Odstawić likier na 24 godziny, a następnie przelać do szklanych butelek z możliwością ponownego zamknięcia.