Strona główna PRZEPISY Domowy likier wiśniowy

Domowy likier wiśniowy

Ciasto upieczone, dżem ugotowany, kompot ugotowany… Jeśli masz obfite zbiory czereśni i nie wiesz, co z nimi zrobić, mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – domowy likier czereśniowy.

Domácí třešňový likér ve sklenici s třešněmi
Źródło: iStockphoto

Domowy likier wiśniowy

  • 3 kg wiśni i czereśni z pestkami
  • 1 litr rumu
  • 2 kg cukru

 

Do dużej szklanki włożyć wydrylowane (umyte i osuszone) wiśnie, dodać 1 kg cukru i wlać 0,5 litra rumu. Zamknij słoik bawełnianą ściereczką i zabezpiecz go gumką. Przechowywać w ciepłym miejscu i odstawić na około 25 dni. Codziennie wstrząsnąć. Czereśnie muszą być dojrzałe (mogą być przejrzałe).

2. Następnie, używając lejka i ściereczki, przenieś je do czystego pojemnika. Dodać pozostały cukier i alkohol. Odstawić, aż cukier się rozpuści.

3. Następnie ponownie przecedzić przez lejek i gazę. Odstawić likier na 24 godziny, a następnie przelać do szklanych butelek z możliwością ponownego zamknięcia.