Jeśli chcesz zamienić klasyczną bułeczkę w luksusowy deser, ten przepis jest właśnie dla Ciebie – pachnąca, orzechowa bułeczka polana pysznym sosem waniliowym.
Bułka orzechowa z sosem waniliowym
- 10 małych bułek lub bułeczek
- 4 jajka
- 50 g cukru semolina
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125 g masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 500 ml mleka pełnego
- 250 ml bitej śmietany
- 200 g orzechów (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, …)
sos waniliowy:
- 1 jajko
- 200 ml bitej śmietany
- 100 g cukru granulowanego
- 1 KL ekstrakt waniliowy
- 1/4 KL cynamon mielony
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
[jak_będziemy_przestrzegać].
- W dużej misce ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i roztopionym masłem (nie gorącym). Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, mleko i śmietanę. Ponownie wymieszać.
- Ciasto pokroić w drobną kostkę, dodać do miski i powoli wcisnąć do płynnej masy, aby dobrze wsiąkło. Odstawić na co najmniej 15 minut.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170°C, posiekaj orzechy i lekko je podpraż na suchej patelni.
- Połową zwilżonego ciasta napełnić wysmarowane masłem naczynie do pieczenia i posypać orzechami. Dodaj resztę ciasta i piecz w piekarniku przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos waniliowy. W rondelku ubij jajka, śmietanę i cukier. Dodaj dodatkowe aromaty – ekstrakt waniliowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Włączyć ogień i doprowadzić do wrzenia na najniższym poziomie, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij z ognia, przecedź przez sito i odstaw do ostygnięcia.
- Podawaj bułki polane pysznym sosem.