Strona główna PRZEPISY Bułka orzechowa z sosem waniliowym

Bułka orzechowa z sosem waniliowym

Jeśli chcesz zamienić klasyczną bułeczkę w luksusowy deser, ten przepis jest właśnie dla Ciebie – pachnąca, orzechowa bułeczka polana pysznym sosem waniliowym.

Ořechová žemlovka s vanilkovou omáčkou
Źródło: iStockphoto

 


Bułka orzechowa z sosem waniliowym

 

  • 10 małych bułek lub bułeczek
  • 4 jajka
  • 50 g cukru semolina
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 500 ml mleka pełnego
  • 250 ml bitej śmietany
  • 200 g orzechów (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, …)

sos waniliowy:

  • 1 jajko
  • 200 ml bitej śmietany
  • 100 g cukru granulowanego
  • 1 KL ekstrakt waniliowy
  • 1/4 KL cynamon mielony
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

[jak_będziemy_przestrzegać].

  • W dużej misce ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i roztopionym masłem (nie gorącym). Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, mleko i śmietanę. Ponownie wymieszać.
  • Ciasto pokroić w drobną kostkę, dodać do miski i powoli wcisnąć do płynnej masy, aby dobrze wsiąkło. Odstawić na co najmniej 15 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170°C, posiekaj orzechy i lekko je podpraż na suchej patelni.
  • Połową zwilżonego ciasta napełnić wysmarowane masłem naczynie do pieczenia i posypać orzechami. Dodaj resztę ciasta i piecz w piekarniku przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos waniliowy. W rondelku ubij jajka, śmietanę i cukier. Dodaj dodatkowe aromaty – ekstrakt waniliowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Włączyć ogień i doprowadzić do wrzenia na najniższym poziomie, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij z ognia, przecedź przez sito i odstaw do ostygnięcia.
  • Podawaj bułki polane pysznym sosem.