Prawdziwe odkrycie kulinarne! Przygotuj tę pyszną, szybką i smaczną sałatkę świąteczną z gotowaną wołowiną i warzywami! Nie czekaj na nic i pospiesz się z przygotowaniami, zanim będzie za późno – każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi!
Sałatka świąteczna z gotowaną wołowiną i warzywami
- 400 g gotowanej wołowiny
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól – do smaku
- 1-2 łyżki oleju (do smażenia)
- warzywa – do dekoracji
[how_will_we_proceed]
Rozbić jajka do małej miseczki. Ubij trzepaczką lub widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji i dopraw solą do smaku.
Rozgrzaną patelnię posmarować olejem. Wlać na nią połowę ubitych jajek i rozprowadzić je cienką, równą warstwą (jak na naleśniku). Smaż omlet cienko z obu stron, aż będzie gotowy.
3. W podobny sposób postępuj z drugą połową ubitych jajek.
4. Pozwól cienkim omletom ostygnąć. Następnie przekrój je na pół i zwiń w rulon. Pokrój je w cienkie paski.
5. Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie i zacznie brązowieć. Pozostawić do ostygnięcia.
6. Paski omletu i podsmażoną cebulę ułożyć w salaterce.
7. Ugotowane mięso pokroić w krótkie, cienkie paski. Umieść je w salaterce.
8. Ogórki pokroić w krótkie, cienkie paski. Umieść je w durszlaku i poczekaj, aż odsączy się z nich nadmiar płynu. Następnie przełożyć je do salaterki.
9. Dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać.
Skosztuj sałatki. W razie potrzeby dodaj odrobinę soli.
Sałatkę podawać przyozdobioną gałązkami świeżej zieleniny!