Strona główna PRZEPISY Zapisz przepis szybciej! Odświętna i smaczna sałatka z prostych składników!

Zapisz przepis szybciej! Odświętna i smaczna sałatka z prostych składników!

Prawdziwe odkrycie kulinarne! Przygotuj tę pyszną, szybką i smaczną sałatkę świąteczną z gotowaną wołowiną i warzywami! Nie czekaj na nic i pospiesz się z przygotowaniami, zanim będzie za późno – każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi!

slavnostní salát s vařeným hovězím masem a zeleninou
Źródło: retete-usoare.eu

 

Sałatka świąteczna z gotowaną wołowiną i warzywami

 

  • 400 g gotowanej wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól – do smaku
  • 1-2 łyżki oleju (do smażenia)
  • warzywa – do dekoracji

[how_will_we_proceed]

Rozbić jajka do małej miseczki. Ubij trzepaczką lub widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji i dopraw solą do smaku.

slavnostní salát s vařeným hovězím masem a zeleninou
Źródło: retete-usoare.eu

Rozgrzaną patelnię posmarować olejem. Wlać na nią połowę ubitych jajek i rozprowadzić je cienką, równą warstwą (jak na naleśniku). Smaż omlet cienko z obu stron, aż będzie gotowy.

slavnostní salát s vařeným hovězím masem a zeleninou
Źródło: retete-usoare.eu

3. W podobny sposób postępuj z drugą połową ubitych jajek.

4. Pozwól cienkim omletom ostygnąć. Następnie przekrój je na pół i zwiń w rulon. Pokrój je w cienkie paski.

slavnostní salát s vařeným hovězím masem a zeleninou
Źródło: retete-usoare.eu

5. Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie i zacznie brązowieć. Pozostawić do ostygnięcia.

slavnostní salát s vařeným hovězím masem a zeleninou
Źródło: retete-usoare.eu

6. Paski omletu i podsmażoną cebulę ułożyć w salaterce.

7. Ugotowane mięso pokroić w krótkie, cienkie paski. Umieść je w salaterce.

slavnostní salát s vařeným hovězím masem a zeleninou
Źródło: retete-usoare.eu

8. Ogórki pokroić w krótkie, cienkie paski. Umieść je w durszlaku i poczekaj, aż odsączy się z nich nadmiar płynu. Następnie przełożyć je do salaterki.

slavnostní salát s vařeným hovězím masem a zeleninou
Źródło: retete-usoare.eu

9. Dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać.

slavnostní salát s vařeným hovězím masem a zeleninou
Źródło: retete-usoare.eu

Skosztuj sałatki. W razie potrzeby dodaj odrobinę soli.

Sałatkę podawać przyozdobioną gałązkami świeżej zieleniny!

slavnostní salát s vařeným hovězím masem a zeleninou
Źródło: retete-usoare.eu