Strona główna PRZEPISY Udka z indyka z ziemniakami w sosie śmietanowo-czosnkowym – pyszny, syty obiad...

Udka z indyka z ziemniakami w sosie śmietanowo-czosnkowym – pyszny, syty obiad lub kolacja

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na udka z indyka z ziemniakami w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.

Krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce
Źródło: retete-usoare.eu

 

Udka z indyka z ziemniakami w sosie śmietanowo-czosnkowym

 

  • 800 g udźców indyczych bez kości
  • 1 kg ziemniaków
  • jedna duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • jeden ząbek czosnku
  • gałązka kopru
  • 200 g 15% sfermentowanej śmietany
  • ½ łyżeczki utsho suneli (przyprawy gruzińskiej) lub innych przypraw
  • 250 ml gorącej wody
  • olej – do smażenia
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku

 

Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokrój je na średniej wielkości kawałki.

Krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce.
Źródło: retete-usoare.eu

2. Oczyść i umyj pozostałe warzywa.

Ziemniaki pokroić na średniej wielkości kawałki. Jeśli są małe, można je pokroić na plasterki lub ćwiartki. Włóż je do miski i zalej wodą.

Krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce.
Źródło: retete-usoare.eu

4. Cebulę i marchew pokroić w dość dużą kostkę.

Krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce.
Źródło: retete-usoare.eu

5. Kwaśną śmietanę wymieszać ze szczyptą soli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Bardzo dobrze wymieszać. Zachowaliśmy trochę koperku do podania.

Krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce.
Źródło: retete-usoare.eu

6. Na patelni rozgrzej olej i dodaj szczyptę soli, aby tłuszcz nie rozpryskiwał się po całej patelni. Smażyć kawałki mięsa na dużym ogniu przez 4-5 minut (około 2 minuty z każdej strony).

Krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce.
Źródło: retete-usoare.eu

7. Dodaj cebulę i marchewkę. Smażyć przez kolejne 5 minut, regularnie mieszając. Można zmniejszyć temperaturę do umiarkowanej. W trakcie tego procesu dodaj sól, mielony czarny pieprz i ulubioną przyprawę do mięsa (my użyliśmy utsho suneli – świetnie pasuje do indyka).

Krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce.
Źródło: retete-usoare.eu

8. Dodaj ziemniaki, dodaj odrobinę soli i wymieszaj. Smażyć je przez 2 minuty.

Krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce.
Źródło: retete-usoare.eu

9. Dodać sos śmietanowy i wymieszać. Dodać szklankę gorącej wody i ponownie wymieszać.

Zmniejszyć temperaturę do niskiej. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą gotowe (20-25 minut, w zależności od odmiany).

11. Podawać danie posypane posiekaną zieleniną.

Krůtí stehna s brambory ve smetanové a česnekové omáčce.
Źródło: retete-usoare.eu
Přejeme dobrou chuť!

Jeśli zaintrygował Cię ten inspirujący przepis na udka z indyka z ziemniakami w sosie śmietanowo-czosnkowym, podziel się nim! Polecamy również obiad dla całej rodziny: Klopsiki, ziemniaki i sos śmietanowy rozłożyć na jednej blasze do pieczenia.