Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na udka z indyka z ziemniakami w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.
Udka z indyka z ziemniakami w sosie śmietanowo-czosnkowym
- 800 g udźców indyczych bez kości
- 1 kg ziemniaków
- jedna duża cebula
- 2 średnie marchewki
- jeden ząbek czosnku
- gałązka kopru
- 200 g 15% sfermentowanej śmietany
- ½ łyżeczki utsho suneli (przyprawy gruzińskiej) lub innych przypraw
- 250 ml gorącej wody
- olej – do smażenia
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokrój je na średniej wielkości kawałki.
2. Oczyść i umyj pozostałe warzywa.
Ziemniaki pokroić na średniej wielkości kawałki. Jeśli są małe, można je pokroić na plasterki lub ćwiartki. Włóż je do miski i zalej wodą.
4. Cebulę i marchew pokroić w dość dużą kostkę.
5. Kwaśną śmietanę wymieszać ze szczyptą soli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Bardzo dobrze wymieszać. Zachowaliśmy trochę koperku do podania.
6. Na patelni rozgrzej olej i dodaj szczyptę soli, aby tłuszcz nie rozpryskiwał się po całej patelni. Smażyć kawałki mięsa na dużym ogniu przez 4-5 minut (około 2 minuty z każdej strony).
7. Dodaj cebulę i marchewkę. Smażyć przez kolejne 5 minut, regularnie mieszając. Można zmniejszyć temperaturę do umiarkowanej. W trakcie tego procesu dodaj sól, mielony czarny pieprz i ulubioną przyprawę do mięsa (my użyliśmy utsho suneli – świetnie pasuje do indyka).
8. Dodaj ziemniaki, dodaj odrobinę soli i wymieszaj. Smażyć je przez 2 minuty.
9. Dodać sos śmietanowy i wymieszać. Dodać szklankę gorącej wody i ponownie wymieszać.
Zmniejszyć temperaturę do niskiej. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą gotowe (20-25 minut, w zależności od odmiany).
11. Podawać danie posypane posiekaną zieleniną.
Přejeme dobrou chuť!Jeśli zaintrygował Cię ten inspirujący przepis na udka z indyka z ziemniakami w sosie śmietanowo-czosnkowym, podziel się nim! Polecamy również obiad dla całej rodziny: Klopsiki, ziemniaki i sos śmietanowy rozłożyć na jednej blasze do pieczenia.