Strona główna PRZEPISY Miodowy kurczak z nadzieniem ryżowym

Miodowy kurczak z nadzieniem ryżowym

Delikatne danie boczne wchłonie wszystkie dobre smaki kurczaka, a dodatkowo wszystko będzie gotowe w jednym naczyniu do zapiekania. Tak właśnie będzie wyglądał miodowy kurczak z ryżowym nadzieniem, który zaraz zademonstrujemy!

Medové kuře s rýžovou náplní
Źródło: iStockphoto

 

Miodowy kurczak z nadzieniem ryżowym

 

Kurczak:

  • 1 kawałek większego kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki masła

farsz:

  • 300 g ryżu
  • 1 garść posiekanych orzechów
  • 1 garść suszonych rodzynek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • gałka muszkatołowa

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 175°C.
  2. Ugotuj ryż do miękkości – w razie potrzeby użyj ryżu pozostałego z poprzedniego posiłku. Posiekane orzechy, rodzynki i olej wymieszać z ryżem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
  3. Kurczaka dobrze umyć i osuszyć. Włóż do środka kurczaka około łyżki masła i rozprowadź je po całej jamie ciała. Napełnij kurczaka farszem ryżowym i dobrze zamknij (możesz obwiązać udka sznurkiem).
  4. Przygotuj glazurę z soku pomarańczowego i miodu, a następnie posmaruj nią całą powierzchnię kurczaka umieszczonego w naczyniu do pieczenia. Kurczaka polać pozostałą częścią glazury. Skórę kurczaka skropić pozostałym masłem (ok. 2 łyżki stołowe). Ponieważ miód ma tendencję do szybkiego karmelizowania się, przykryj naczynie folią i piecz pod przykryciem przez około godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 30 minut.