Delikatne danie boczne wchłonie wszystkie dobre smaki kurczaka, a dodatkowo wszystko będzie gotowe w jednym naczyniu do zapiekania. Tak właśnie będzie wyglądał miodowy kurczak z ryżowym nadzieniem, który zaraz zademonstrujemy!

Miodowy kurczak z nadzieniem ryżowym
Kurczak:
- 1 kawałek większego kurczaka
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki masła
farsz:
- 300 g ryżu
- 1 garść posiekanych orzechów
- 1 garść suszonych rodzynek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- gałka muszkatołowa
- Rozgrzać piekarnik do 175°C.
- Ugotuj ryż do miękkości – w razie potrzeby użyj ryżu pozostałego z poprzedniego posiłku. Posiekane orzechy, rodzynki i olej wymieszać z ryżem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
- Kurczaka dobrze umyć i osuszyć. Włóż do środka kurczaka około łyżki masła i rozprowadź je po całej jamie ciała. Napełnij kurczaka farszem ryżowym i dobrze zamknij (możesz obwiązać udka sznurkiem).
- Przygotuj glazurę z soku pomarańczowego i miodu, a następnie posmaruj nią całą powierzchnię kurczaka umieszczonego w naczyniu do pieczenia. Kurczaka polać pozostałą częścią glazury. Skórę kurczaka skropić pozostałym masłem (ok. 2 łyżki stołowe). Ponieważ miód ma tendencję do szybkiego karmelizowania się, przykryj naczynie folią i piecz pod przykryciem przez około godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 30 minut.