Mięsne roladki nadziewane masłem, serem i koperkiem są brązowe, soczyste, pyszne i pikantne. Można je podawać jako przystawkę lub jako danie główne, w towarzystwie ulubionego dodatku. Ich przygotowanie jest szybkie i łatwe!

- 1 kg mięsa mielonego (my użyliśmy wieprzowiny i indyka w równych proporcjach)
- 1 cebula
- 1 papryka
- gałązka pietruszki
- 1 łyżka majonezu lub kwaśnej śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2-3 łyżki stołowe bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
- bulion – do smaku
- 50-60 g sera
- 1 łyżka oleju
Przygotuj składniki mięsa: posiekaj cebulę, paprykę i pietruszkę za pomocą blendera, tak aby powstały bardzo małe kawałki, a nie puree. Dodaj je do miski, do której włożyłeś mięso mielone.

2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną gałkę muszkatołową, paprykę, jajko, majonez/fermentowaną kwaśną śmietanę i mielony czarny pieprz do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.
3. Dodaj bułkę tartą. Dobrze ugniataj masę rękami i kilkakrotnie stukaj nią o ścianki miski.
4. Na koniec dodaj sól do smaku. Ponownie wymieszać.

5. Przygotować nadzienie: Posiekać koperek.
6. Bardzo zimne masło (wcześniej przechowywane w zamrażarce) pokroić w grube paski.
Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach.
8. Z masy mięsnej nabieramy czubatą łyżkę stołową i na wałku wyłożonym folią spożywczą wałkujemy na kształt kwadratu lub prostokąta o grubości 5-7 mm.

Przyłóż pasek masła do jednej krawędzi płata mięsa. Na wierzchu ułożyć trochę startego sera i posiekanego koperku.


10. Używając folii, zwiń klopsa w roladę. Dokładnie sklej końce i „szew”, aby masło i ser pozostały w środku podczas pieczenia.


11. Ułóż bułki z mięsem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je olejem za pomocą silikonowego pędzelka.

12) Piec przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
13) Przełożyć roladki na talerz i posypać posiekaną zieleniną.

14. podawaj z przyjemnością!
