Dzisiejszy przepis na gniazdka z ciasta francuskiego jest trochę nietypowy, ale wciąż smaczny. Szybko zagnieć ciasto, wypełnij gniazda mięsem i warzywami, a następnie upiecz je w piekarniku.

Gniazda z mięsa mielonego
Na ciasto:
- 370 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżka stołowa cukru
- 600 g mąki (4 filiżanki)
- 100 g masła lub margaryny
Nadzienie:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 30 ml oleju
- sól – do smaku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 jajko
Wymieszaj ciepłą wodę z solą, cukrem i drożdżami.
2. Wymieszaj z mąką i wyrób na miękkie ciasto.
3. Przykryj miskę i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Wymieszaj mięso mielone z drobno posiekaną cebulą, pokrojoną w drobną kostkę papryką i pomidorami, olejem, solą i mieloną kolendrą.

5. Przełóż ciasto na blat, posmaruj olejem, odrywaj kawałki ciasta i zaokrąglaj je.
6. Umieść kulki w wysmarowanej olejem formie do pieczenia, również posmaruj je tłuszczem i odstaw na 10 minut, przykrywając formę folią spożywczą.

7. Nasmarować olejem blat roboczy, wziąć kulkę, rozwałkować ją rękami na bardzo cienki płat, posmarować roztopionym masłem lub margaryną, zwinąć z obu stron w kierunku środka i zwinąć w ślimaka.



8 Umieść ślimaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz środek palcami, aby zrobić wgłębienia.

9. Z nadzienia mięsnego uformuj klopsiki, umieść je w powstałych babeczkach i dociśnij dłonią.

10. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i włóż gniazda do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.

Podziel się tym przepisem na gniazda z ciasta francuskiego z przyjaciółmi! Inspiracja.